2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ontja magából a leleteket a regéci vár

2015. augusztus 14. 17:13

A napokban fejeződött be az északkelet-magyarországi Regéc várának idei ásatási szezonja, amely nem a megszokott módon zajlik, ugyanis középiskolai diákok segítik a szakemberek munkáját. A 17. alkalommal megtartott, három héten át folyó feltárás igen eredményes volt, tudtuk meg Simon Zoltán régésztől.

Lelkes segítők

A július 20-án kezdődő regéci régész diáktábor során többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található vár keleti palotaszárnya alatti pincelejárót, valamint a középső vár udvarát határoló palotaszárnyat tárták fel, ahol négy épületrészt tudtak elkülöníteni. Az idei elsődleges célt, a vár alaprajzi szintű teljes tisztázása is megvalósult, mondta el a Múlt-kornak a feltárásokat irányító Simon Zoltán régész, a Forster Központ munkatársa.

A szakember szerint gazdag leletanyag került elő: reneszánsz kőfaragványok, korábban az emeletről leszakadó cserépkályhák, gerendák, reneszánsz ablakkeretek, faragott, virágdíszítéses kerámiák, különböző szerszámok színesítették az eddigi lelethalmazt. Ezeken kívül feltártak egy ritkaságnak számító kard keresztvasat, valamint négy darab ágyúgolyót is a Balogh-bástyából, ahonnan egyébként további puskagolyók, számszeríjba való nyílhegyek is előbukkantak. A leletek többsége a 17. század második feléből való, ugyanis a várba 1685 májusában bevonuló Habsburg csapatok felsőbb utasításra lerombolták az egykoron fényes főúri rezidenciát, tette hozzá Simon.

A Múlt-kor kérdésére Simon Zoltán elmondta, hogy immáron a 17. alkalommal rendezték meg a nagysikerű regéci régésztábort, amely tulajdonképpen önkéntes munkán alapszik, és a különféle oktatási intézményekből érkező diákcsapatok lelkesedésének köszönhetően maradt fenn ilyen hosszú ideje. „A három hét alatt a diáksereg koszt és kvártély ellenében, amelyet az önkormányzat biztosít, önkéntes munkát végez” – magyarázta a régész, aki hozzátette: az esemény tulajdonképpen nincs sehol meghirdetve, ennek ellenére sosem maradnak segítség nélkül, az egyik napon a helyieken kívül például 34 diák jelent meg a regéci vár feltárásánál.

Az 1999-ben a Regéc község kezdeményezésére és koordinálása mellett megkezdett ásatás előtt korábban még nem volt régészeti feltárás a nagy kiterjedésű, csaknem nyolcszáz éves műemlék területén. Az első biztos adat a az egykori Rákóczi sasfészeknek nevezett vár létére 1307-ből származik, az erődítményt vélhetően az Aba nemzetség tagjai emelték a 13-14. század fordulója körül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kandallógerenda latin felirat töredékével (korábbi lelet, fotó: Hegyi Dóra)A keleti palotaszárny pincéjének lejárata 2015. (fotó: Hegyi Dóra)Reneszánsz kályhaláb, 2015. (fotó: Hegyi Dóra)A vár dél felől, a bal alsó részen a 2015. évi feltárási terület (fotó: Hegyi Dóra)Reneszánsz ajtó szemöldökköve, 2015. (fotó: Hegyi Dóra)Habán padlótégla (korábbi lelet, fotó: Pető Zsuzsa Eszter)Forrás: Borsod OnlineForrás: Borsod OnlineForrás: Borsod OnlineForrás: Borsod OnlineBronz övcsat (Fotó: Ringer István)Ablakrács töredéke (Fotó: Ringer István)Sodronying darabjai (Fotó: Ringer István)Lándzsahegy (Fotó: Ringer István)Török falicsempe, „bokály” (Fotó: Ringer István)Könyv sarokveret (Fotó: Ringer István)Bronzcsillár darabja (Fotó: Ringer István)Számszeríj-nyíhegy (Fotó: Ringer István)Villa (Fotó: Ringer István)Pisztolygolyók (Fotó: Ringer István)Gyűszű (Fotó: Ringer István)Vas sulymok (Fotó: Ringer István)Cserépkályha oromdísze (Fotó: Ringer István)Kályhacsempe (Fotó: Ringer István)Cserépkályha párkány-eleme (Fotó: Ringer István)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár