2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácik még üdvözlőlevelet is írtak a kommunista kémnek

2015. május 20. 10:19 MTI

Előkerült Japánban Joachim von Ribbentrop náci külügyminiszter Richard Sorge szovjet kémnek írt születésnapi üdvözlőlevele, amely sejteti, mennyire bízott a német vezetés a legendás kommunista kémben. A levélhez a politikus még egy fényképet is csatolt magáról. 

A Sorge 43. születésnapjára írt, 1938-as keltezésű levélre a Tamura Soten nevű tokiói antikvárium egyik munkatársa bukkant rá. Okudaira Josio keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a levélben Ribbentrop többek között Sorge "különleges hozzájárulását" méltatja a tokiói német nagykövetség munkájához.

A Bakuban született, orosz-német származású Sorge 1933-ban a Frankfurter Zeitung tudósítójaként - egyúttal német állampolgárként és a náci párt tagjaként - került Tokióba, ahol Eugen Ott német nagykövet bizalmába férkőzött, és tanácsadója lett. Ebből a pozícióból kémkedett a szovjeteknek, míg le ne bukott, és 1944-ben ki nem végezték.

Hiába tájékoztatta Sztálint arról, hogy a németek meg fogják szegni a megnemtámadási szerződést, és nyugatról offenzívát indítanak a Szovjetunió ellen. Később már hittek neki: miután kiderítette, hogy Japán nem fogja keletről megtámadni az országot, Sztálin átcsoportosította csapatait nyugatra, ami döntő lépés volt a Wehrmacht elleni győzelemben, és az egész háború kimenetelét döntően befolyásolta.

A most megtalált levelet, amelyhez mellékletként Ribbentrop szignált fényképét csatolták, feltehetően a külügyminiszter titkárságáról küldték Sorgénak. Okudaira Josio elmondása szerint a levél egy náci korból származó dokumentumkötegben volt benne, amelyet egyik ügyfelük talált meg egy rokonának hagyatékában. A levelet és a fotót árverésre bocsátják - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár