2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pókeren nyert, elveszett festmények kerültek vissza Németországba

2015. május 6. 14:37 MTI

A Műkincsvadászok című mozifilm hatására került vissza az Egyesült Államokból Németországba öt festmény, melynek még a második világháború idején veszett nyoma. A festmények közül három egy dessaui galéria gyűjteményébe tartozott és egy amerikai katona nyerte el őket pókeren, aki később a feleségének küldte el az alkotásokat.

A műtárgyak az amerikai külügyminisztérium és a második világháború alatt eltűnt műkincsek visszaszolgáltatásával foglalkozó Monuments Men Foundation for the Preservation of Art közbenjárásával kerültek vissza Németországba. Az alkotásokat kedden adták át a német kormány képviselőinek. A dallasi székhelyű alapítványt létrehozó Robert Edsel, a Műkincsvadászok című film alapjául szolgáló könyv írója szerint a festmények a George Clooney által rendezett mozinak köszönhetően kerültek vissza Németországba.

A nácik által más országokból, így Franciaországból elrabolt műkincsek visszaszerzéséről szóló film 2014-es bemutatóját követően az alapítvány speciális forródrótot hozott létre annak reményében, hogy több ezer eltűnt műkincset segíthet visszajuttatni jogos tulajdonosaikhoz. Edsel szerint a most visszaszolgáltatott képek egy része egy férfi birtokában volt, aki azzal kereste fel őket, hogy miután megnézte a filmet, "megértette, mit kell tennie". Mindegyik alkotás az őket annak idején megszerző személyek családjai révén került vissza.

A festmények közül három egy dessaui galéria gyűjteményébe tartozott és egy amerikai katona nyerte el őket pókeren, aki később a feleségének küldte el az alkotásokat. A műkincseket - Frans Francken III, Christian Wilhelm Ernst Dietrich és Franz de Paula Ferg egy-egy alkotását - egy bányában rejtették el a háború alatt.

A két másik festmény, amelyek egykor Viktória királynő lányának, Viktória hercegnőnek a tulajdonát képezték, egy Frankfurthoz közeli kastélyból származnak. Az épületet annak idején megszállták az amerikaiak és tiszti klubbá alakították. Az alkotásokat, amelyek egyikén a gyermek Viktória hercegnő látható anyja karjában, egy amerikai nő vásárolta meg 1945-ben, aki az amerikai különleges szolgálat könyvtárosaként dolgozott Németországban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár