2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még mindig "él" a 200 éve elhunyt buddhista szerzetes

2015. február 25. 08:16

Mongol kutatóknak sikerült azonosítaniuk az Ulánbátorban január végén előkerült, nagyjából 200 éve elhunyt, lótuszülésben látható buddhista szerzetes múmiáját.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, régészek fantasztikus leletre bukkantak a mongol fővárosban: egy nagyjából 200 éve elhunyt, lótuszülésben látható, mumifikálódott buddhista szerzetes teteme került elő.

"A mumifikálódott maradványt lótüszülésben találták meg, bal tenyere nyitott, a jobbal pedig a szútra hirdetését szimbolizálja" - mondta el Gankhüügiin Pürevbaatar, az Ulánbátori Buddhista Egyetemen működő Buddhista Művészet Mongol Intézetének alapítója, hozzátéve: ez annak jele, hogy a láma nem halott, csak "egy mély meditatív állapotban" (tukdam) van.

Szakértők szerint, ha valaki képes több mint három hétig ebben az állapotban lenni - ami nagyon ritkán fordul elő -, akkor teste fokozatosan összeaszalódik, s nem marad más belőle, "csak a ruhája, haja és körmei".

Pürevbaatar közölte, hogy bár a tetemet sokan Öreg Geszer lámával azonosították, a múmia valószínűleg tanítványáé, Cordzsi Szandzzsavé. A szerzetes 200 év ezelőtt, valamikor a 18. század végén hunyt el és Geszer lámánál 25 évvel volt fiatalabb.

A mongol lapok szerint a mumifikálódott szerzetest január 27-én találták meg a főváros, Ulánbátor Szonginohajrhan nevű kerületében. Sajtóhírek szerint egy 45 éves férfit letartóztattak, miután a múmiát egy barlangból ellopta és el akarta adni; arról egyelőre nincs pontos információ, hogy a állatbőrbe tekert, kiváló állapotban konzerválódott emberi maradvány eredetileg hol került elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár