2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill gyakran rendezett szivarversenyt lányával

2014. december 12. 10:00 MTI

Árverésre bocsátja a londoni Sotheby's aukciósház Winston Churchill lányának, Mary Soamesnak a hagyatékát, amelyben számos műtárgy (könyvek, bútorok, szivarosdobozok és más használati eszközök) köthető a nagy brit államférfihoz. 

Az aukciósház ismertetője szerint a kollekció az egykori kétszeres brit miniszterelnök utolsóként elhunyt gyermeke, Mary Soames által megőrzött tárgyakon keresztül szokatlanul személyes bepillantást nyújt Churchill magánéletébe, valamint Mary lányával - öt gyermeke közül a legkisebbel - való figyelemre méltó kapcsolatába.

"A gyűjtemény mintegy 280 darabja mind a történelem egy-egy szelete" - mondta el az árverés kapcsán a Sotheby's munkatársa, Frances Christie. Mary Soames a tárgyak többségét otthonában őrizte 91 éves korában - idén májusban - bekövetkezett haláláig.

Az árverésre bocsátott tárgyak között vannak, amelyek Churchillt mint államférfit idézik meg - így egy viharvert vörös miniszteri aktatáska abból az időből, amikor még gyarmatügyi államtitkárként dolgozott, vagy az a kávéskanna, amelyet az 1942-es el-alameini brit győzelem emlékére kapott kabinettársaitól -, de más tárgyak a politikust mint művészt és állatszerető családos embert mutatják be.

A gyűjtemény legkiemelkedőbb darabja egy 400-600 ezer font (150-230 millió forint) értékűre becsült, impresszionista stílusú Churchill-festmény, amely a dél-angliai Chartwellben fekvő családi ház aranyhalas tavát ábrázolja. Az államférfi egy másik árverésre bocsátott festményen a hóborította kenti vidéket örökítette meg. A műalkotások között több rajz is található, köztük Churchillnek a család vörös macskájáról készült rajza.

A kollekció darabjai arra is emlékeztetnek, hogy Mary Soames önmagában is érdemes az utókor figyelmére. Churchill lánya a második világháború alatt a légvédelemnél szolgált, és számos diplomáciai küldetésre elkísérte apját. A gyűjteményben található egy fotó Franklin D. Roosevelt amerikai elnökről, aki a képet mint Mary Churchill barátja írta alá.

Mary Soames apjához hasonlóan rajongott a szivarokért, erre emlékeztetnek a gyűjteményben található szivarosdobozok is. Frances Christie elmondása szerint Churchill gyakran rendezett szivarversenyt lányával, ahol azon vetélkedtek, ki tud hosszabb hamucsíkot megtartani a szivaron.

2007-ben 1 millió fontért adtak el egy Churchill-festményt, amely jelenleg is rekordnak számít a néhai politikus esetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár