2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes alakot ábrázol a makedón sír gyönyörű mozaikja

2014. október 13. 15:13

Színes padlómozaikot tártak fel régészek az amphipoliszi sírban - jelentette be a görög Kulturális Minisztérium vasárnap. 

Az apró, fehér, fekete, szürke, kék, vörös és sárga kavicsokból álló mozaik az után vált láthatóvá, hogy a Katerina Peristeri vezette régészcsapat megtisztította a két kariatida mögött elhelyezkedő második kamra padlóját a sártól és a földtől.

A titokzatos amphipoliszi sír mozaikja az i.e. 4. század vége felé készült, s az egész sírkamra padlóját beteríti: területe 4,5 méterszer 3 méter. Egy harci szekeret ábrázol, amit egy 58 centiméter széles keret szegélyez. A fogatot két fehér ló húzza, s egy szakállas, babérkoszorút viselő férfi ül mögöttük.

A szekér előtt az istenek hírnöke, Hermész áll, az útmutatás, a jóslás, a vigasz és az újjászületés, az utazás, a pásztorkodás istene és a tolvajok patrónusa. Fején egy szalaggal megkötött, széles karimájú kalap, egy petasus látható, köpönyeget visel, lábán szandál van, kezében pedig egy caduceus, azaz a hírnökbot, amely köré két kígyó tekeredik.

Hogy ki lehet a szakállas férfi, egyelőre vita tárgya, de Dorothy King ókorkutató azt állítja, több jel is arra utal, hogy az illető Nagy Sándor apja, II. Philipposz (II. Fülöp, i. e. 382 - i. e. 336) makedón király. Feltűnő, hogy a férfit profilból mutatják, mintha rejtegetné arcának jobb felét - mint ismeretes, a király jobb szemére megvakult -, s a babérkoszorú is árulkodó: ezt az egyik olimpiai viadalon nyerte el.

A görög kulturális tárca által közzétett képeken jól látható, hogy a mozaik közepén sérülés van, a hatóságok szerint azonban elegendő töredéket találtak ahhoz, hogy rekonstruálni tudják a hiányzó, kör alakú részt. A mozaik mögött a harmadik kamra bejárata látható.

A régészek 2012-ben kezdték el feltárni a területet és idén nyáron találták meg az amphipoliszi temetkezési hely bejáratát. Ez a legnagyobb olyan sírkomplexum, amelyet ez idáig Görögországban találtak, feltárásán augusztus közepe óta dolgoznak nagy erőkkel. Az eddig feltárt leletek - köztük egy ötméteres oroszlánszobor, két fej és szárny nélküli szfinx, illetve a kariatidák - mind azt sugallják, hogy a sírhely gazdája egy Nagy Sándor belső körébe tartozó, fontos személy volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár