2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3 ezer éves királyi harci szekeret tártak fel Kínában

2014. szeptember 4. 10:04 MTI

Háromezer éves, a Nyugati Csou (Zhou) dinasztia korából származó bronz harci szekeret tártak fel az északnyugati Senhszi (Shaanxi) tartományban, amelyet a régészek szerint az uralkodó család tagjai használhattak ünnepélyes alkalmakkor. 

A harci szekér hossza majdnem 2,5 méter, szélessége pedig 1,8 méter, a kerékabroncsokat 15 centiméter vastag és 5 centiméter széles bronzcsíkból készítették az egykori mesterek. A szakértők hangoztatták, hogy nagyon ritkák a Nyugati Csou-dinasztia idejéből származó bronzabroncsok. A korábban előkerült harci szekerek vékony, mindössze egy centiméteres bronzlemezzel fedett faabroncsokkal rendelkeztek - olvasható a China Daily honlapján.

A harci szekér előtt három vagy négy ló csontvázát tárták fel, a "befogott" paripák számának megállapításához további vizsgálatok szükségesek. Az ásatásokon nagy számban kerültek elő különféle bronztárgyak is. A leletek alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdagon díszített harci szekeret az uralkodó családhoz tartozó személyek használhatták ünnepi alkalmakkor.

A Csou-dinasztia uralma az i.e. 11. században kezdődött és az i.e. 3. századig, a kínai császárság megalapításáig tartott. A korszak rendkívül fontos szerepet játszott a kínai történelemben, ekkor alakultak ki azok az eszmék, hagyományok, társadalmi modellek és intézmények, amelyek az ország egész későbbi történelmét meghatározták. A dinasztia uralkodásának első felében a Csou-ház hatalma kiterjedt Észak-Kína nagy részére, ám amikor i.e. 771-ben egy barbár törzs támadása során Hszianjang (Xianyang), a főváros elesett, az uralkodó áttette székhelyét a biztonságosabb kelet országrészbe. Ennek megfelelően a dinasztia uralkodásának kései szakaszát Keleti Csou-kornak is nevezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár