2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori kocsisírt tártak fel az Ardennekben

2014. július 4. 13:13

Az észak-franciaországi Warcq városában régészek egy ritka, az időszámításunk előtti 1. századra datált kocsis temetkezésre bukkantak egy épülő autópálya nyomvonalán.

A sírban feltehetően a Remi (gall) törzs egyik arisztokratája aludta örök álmát. A belga (latinul Belgae) törzsbe tartozó Remi törzs tagjai Gallia Belgicában éltek, akik az előkelőket sírgödörbe, lovas kocsijaik tetejére temették - ilyen temetkezésekből eddig több százat találtak a korszakból Franciaországnak ezen a részén.

A warcq-i lelőhelyen feltárt kocsisír azonban több szempontból is egyedülálló a maga nemében. A sír területe 5 négyzetméter, így sokkal nagyobb az eddig ismert kocsis temetkezéseknél, ráadásul teljesen ép, a mocsaras agyagtalaj kiválóan megőrizte a kocsi favázát. Ritka a kora is, a legtöbb Remi kocsisír ugyanis eddig az i.e. 5-4. századból került elő.

A kutatók egyelőre nem tudták megmondani, hogy a kocsival férfit vagy nőt temettek-e el. Inkább az előbbi valószínű: törzsfőnök vagy katonai vezető lehetett az illető, ám hozzá kell tenni, hogy korábban több olyan kocsisírt találtak Észak-Franciaországban, ahol női csontok kerültek elő. Az elhunyt nemét antropológus szakértők próbálják megállapítani a koponyából és a medencecsontból, amennyiben a csontok állapota ezt lehetővé teszi.

A szekér díszítései (aranylemezek, üvegpaszta berakás, bronzelemek) arról árulkodnak, hogy a jármű nem volt mindennapi használatban, csupán temetkezési célokat szolgált. Az előkelő mellé négy, alig 130 centiméter marmagasságú lovat temettek, ami szintén szokatlan jelenség a korból, hiszen jellemzően két lovat volt szokás az elhunyt mellé helyezni. A kocsisírban egy ötödik állat - valószínűleg disznó - maradványai is előkerültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár