2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyen volt Kossuth hangja? És Leniné?

2014. augusztus 6. 14:12

Az idős Kossuth Lajos gyönyörűen beszélt magyarul, Theodore Roosevelt búgó hangon adta elő kampánybeszédét, Robert Capa utánozhatatlan akcentussal ejtette ki melankolikus szavait. De vajon milyen volt Lenin, Edison vagy a déli-sarki expedícióját taglaló Shackleton beszéde? Összeállításunkban olyan történelmi személyeket mutatunk be, akiknek a hangját még a technika hőskorában rögzítették.

Theodore Roosevelt kampánybeszéde

Az Egyesült Államok 1901 és 1909 között hivatalban lévő 26. elnöke, az 1906-ban béke Nobel-díjat kapó Theodore Roosevelt második elnökségi ciklusa végén nem jelöltette újra magát az 1909. évi elnökválasztáson, hanem néhány évre visszavonult. Ezen időszak alatt járt afrikai vadászaton, találkozott a német császárral, de még Magyarországon is megfordult. Mivel elégedetlen volt utóda, William Howard Taft elnök politikájával, Roosevelt "bejelentkezett" az 1913-as elnökválasztásra.

A Republikánus Párt azonban nem őt, hanem a hivatalban lévő Taftot támogatta, így Roosevelt a Progresszív Republikánus Szövetség elnökjelöltje lett. Az 1912. évben így három jelölt kampányolt: a republikánus színekben induló Taft, a demokraták által támogatott Woodrow Wilson, valamint Roosevelt, aki az „Új nacionalizmus” nevű programjában a munkakörülmények javítását, valamint jövedelemadót ígért választóinak.

Az alább hallható beszédet 1912. augusztus 6-án egy chicagói rendezvényen mondta el. Érdekesség, hogy két hónappal később, 1912. október 14-én egy másik politikai kampánygyűlésen merényletet követtek el ellene. Bár a lövés közvetlen közelről érte, csak izomsérülést okozott, s a kitartó politikus sebesülten is megtartotta több mint egyórás beszédét, mielőtt kórházba vitték. 1913-ban végül nem ő, hanem Wilson költözhetett be a Fehér Házba.

A beszéd így kezdődik: "Azért léteznek politikai pártok, hogy megóvják a felelős kormányt és hogy végrehajtsák a nép akaratát. A két nagy régi párt honatyái közül sokan azonban ezt elfeledték. Ahelyett, hogy az általános jólétért tettek volna, a korrupció eszközeivé váltak..."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár