2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vilmos császár gyermekként is odavolt a tengerért

2014. június 19. 08:55

II. Vilmos német császár újonnan felfedezett gyermekkori (6-14 éves) rajzaiból világosan kiolvasható, mekkora csodálattal fordult már fiatalon a tengerek felé. A hatalmas vízfelület varázsa később is fogva tartotta őt, ami a kutatók szerint a Nagy-Britanniával való flottaépítési versenyben is tetten érhető volt.

Németország utolsó uralkodója, akinek a vezetésével az ország belépett a katasztrófába torkolló első világháborba, gyermekként sokat rajzolt. 6 és 14 éves kora között született rajzainak egy részét most újból felfedezték a kutatók, akik szerint a művek új megvilágításba helyezhetik a császár személyiségét. A rajzokból kiolvasható, hogy az ifjú Vilmos herceget magával ragadta a tenger és a tengerészet, a fokozott érdeklődésből pedig felnőtt korára "megszállottság" vált, amikor a bismarcki hagyományokat sutba dobva belevezette a Német Császárságot a britekkel való haditengerészeti fegyverkezési versenybe.

Bár Viktória királynő unokájának kisgyermekkori rajzaiban nincs semmi meglepő, későbbi, tizenéves kori vázlatai művészi tehetségről árulkodnak. Az ifjú herceg itt látható rajzain egy part menti erődítmény, valamint több, gőzhajók közti tengeri csata látható.

A rajzokat a Berlin melletti Brandenburg-Preußen Museum rejtett archívumában fedezték fel német kutatók. Két évvel korábban adományozás révén került az intézmény tulajdonába, azonban néhány hét után feledésbe merült. Miután az év elején vezetőváltás történt, és a múzeum új igazgatója, Stephan Theilig nagytakarításba kezdett, a munkatársak újból ráleltek a kincsre. A Spiegelnek nyilatkozva Theiling elmondta, hamarosan kiállításra kerülnek a rajzok.

Az egyedülálló alkotásokat a későbbi császár gyerekkori nevelőjének leszármazottai ajándékozták a múzeumnak. Vilmos felnőtt korában is közel állt egykori tanárához, akinek halála után gyermekei nemzedékről nemzedékre adták tovább a becses ereklyéket.

Habár Vilmos császár a brit uralkodó unokatestvére volt, nem voltak túl jó viszonyban, így a Royal Navy hatalmas ereje láttán a német uralkodó flottabővítési programba hajszolta bele Németországot. "Ti angolok őrültek vagytok, őrültek, mint a márciusi nyulak" - nyilatkozta egyszer a The Telegraphnak, e mondata pedig tovább növelte a két ország közti szakadékot.

A háború kitörésekor a német haditengerészet félelmetesen hatásosnak bizonyult, s alapjaiban változtatta meg a tengeri hadviselés természetét, azonban győzni nem tudott. A császárnak a flotta lett a veszte, amelynek matrózai a háború végén fellázadtak ellene, az utolsó német uralkodónak így menekülnie kellett Hollandiába, ahol 1941-es haláláig élt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár