2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépülne Mária Antónia leágyúzott saint-cloud-i kastélya

2014. április 28. 12:55 MTI

Mária Antónia királyné 144 éve felgyújtott saint-cloud-i kastélyának újjáépítéséért küzd egy francia egyesület: az épületet múzeum vagy szálloda céljaira szánják. Laurent Bouvet esztéta, a Reconstructions Saint-Cloud egyesület elnöke, aki nyolc éve harcol a párizsi elővárosban a 16. század végén emelt kastély újbóli felépítéséért, úgy véli, hogy "ha az épület most is állna, bizonyosan a leglátogatottabb helyszínek közé tartozna Franciaországban".

A kastélyt Párizstól öt kilométerre, egy Szajna fölé magasodó dombon emelték egy André Le Notre híres francia kertépítész tervezte 460 hektáros park közepén. Mások mellett XIV. Lajos, Mária Antónia királyné és Napóleon császár rezidenciája volt. Olyan különleges vendégei is voltak, mint X. Károly zsiráfja - az első franciaországi zsiráf -, amely a parkban aludt. A francia-porosz háború idején a német hadsereg főhadiszállása volt, így 1870-ben a francia ágyúk lerombolták. Ma már csak egy sor tiszafa jelöli a helyét.

Újjáépítését az egyesület annál is inkább támogatja, mert a park a világ leglátogatottabb helyszínei közé tartozó Párizs és Versailles közötti útvonalon fekszik, és a tömegközlekedése is kiváló. A munkálatok költségét mintegy 100 millió euróra (31 milliárd forint) becsülő Laurent Bouvet szerint a levéltárakban elengedő dokumentum található az újjáépítéshez.

Didier Beautemps építész szerint magánbefektetőket lehetne bevonni. A párizsi Ritz szálloda felújítását irányító Beautemps közel 90 szobás wellnessszállodát képzel el az újjáépített épületben, egy részében pedig múzeumot szeretne berendezni. Az építész szerint szigorúan tiszteletben kell tartani az épület eredeti arculatát, de az eredetinél olcsóbb és környezetkímélőbb anyagok felhasználásával.

Az építkezéseket a burgundiai Guédelon mintájára is lehetne finanszírozni, ahol mintegy ötven munkás épít egy várat 1997 óta középkori módszerekkel. A hely a nagyközönség számára látogatható, a bevételi díjakból finanszírozzák a munkákat. Nem mindenki osztja azonban a hajdani királyi és császári rezidencia újjáépítése iránti lelkesedést. "Szó sem lehet róla, hogy Disneylanddé változtassuk a saint-cloud-i parkot" - tiltakozott Éric Berdoati, a város polgármestere.

"Nézzék meg a kastélyaink és a templomaink állapotát. Elég létező helyszín van, amely restaurálásra szorul. Ne pazaroljuk az energiánkat és a pénzünket ilyen kalandok finanszírozására!" - jelentette ki Philippe Bélaval, a Nemzeti Műemlékek Központjának elnöke. Jelentős akadályt jelent az is, hogy meg kell győzni az államot, a terület jelenlegi tulajdonosát, amely nem hajlik a tervre. Ile-de-France régió tavaly nem volt hajlandó 30 ezer euró támogatást kifizetni az egyesületnek. Párizsban egy másik hasonló terv is nagy vitát vált ki: a Tuilleriák kastélyának újjáépítése, amelyet fél évvel a saint-cloud-i után, 1871-ben emésztettek föl a lángok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár