2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száz évvel később ért célba a világháborús levél

2014. február 18. 13:10

Egy blogon tett felhívás nyomán ért célba az a levél, amelyet 1916-ban, egy Skóciában szolgáló walesi tengerész írt családjának.

"Your Blue Jacket Boy" - ez olvasható azon az 1916-ban írt levélben, amelyet a Skóciához tartozó Orkney-szigetek (Orkney) székhelyén, egy kirkwalli ház kandallója mögött találtak meg több mint három évtizeddel ezelőtt. A levelet a tengerész Walesben élő családjának címezte, lepecsételte és bélyeget is tett rá, de feladni már nem tudta.

Az Orkney-i Könyvtár munkatársai elhatározták, hogy azonosítják a feladót és az intézmény blogján közzétett felhívás nyomán megkeresik az illető még élő hozzátartozóit, a helyi újság segítségével pedig feltárják történetét. A szálak Kanadába vezettek; itt él ugyanis a tengerész egy távoli rokona, aki szerint a feladó a walesi Dyfed megyéből származó David 'Dai' John Phillips lehet. A rokon végül kapcsolatba lépett a Chesterben élő Mary Hodge-dzsal, aki felismerte a levél írójában dédapját.

David John Phillips Orkneyban, a HMS Cyclops javítóhajón szolgált az első világháború idején. Miután leszerelt, 1919-ben feleségül vette a szigetről származó Catherine Isabella Coghill Johnstont; a pár visszament Walesbe, ahol két gyermekük született és egy zöldségest nyitottak. Catherine családja a Bridge Streeten lakott, itt találták meg a levelet 1980-ban, majd tavaly átadták a könyvtárnak.

'Dai' levelében azt kéri, családja őrizze meg emlékében, majd említést tesz egy zsebkendőről, amelyen egy tengerész képe látható és amit el akar küldeni. Mary Hodge azonnal felismerte a szerzőt és a címet, és úgy fogalmazott, a levélben a mélyről jövő emóciók, az ijedtség és a hitetlenség érzése keveredik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár