2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Putyinhoz fordul segítségért Raoul Wallenberg családja

2014. január 27. 09:31 MTI

Raoul Wallenberg családja közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordul, hogy levélben kérjen tőle segítséget annak felderítésére, mi történt az 1945-ben eltűnt svéd diplomatával, aki magyar zsidók tízezreinek életét mentette meg a második világháború idején.

Louise von Dardel, Raoul Wallenberg unokahúga Brüsszelbe utazik hétfőn, hogy átadjon egy levelet az orosz államfőnek, amelyben az orosz levéltárakban található, az ügy felderítéséhez elengedhetetlenül szükséges iratokhoz kér hozzáférést.

Wallenberg 1944-ben Svédország budapesti nagykövetségén dolgozott titkárként, és legalább 20 ezer zsidó életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el őket, vagy egyéb módon menedéket biztosított nekik. Állítólag Wallenberg beszélte le a német tiszteket a budapesti zsidó gettó mintegy 70 ezer lakójának lemészárlásáról is.

A svéd diplomata 1945-ben tűnt el Budapesten, miután a bevonuló szovjet hadsereg fogságába esett. A szovjetek kezdetben tagadták, hogy Wallenberg náluk van, majd azt állították, hogy 1947. július 17-én szívinfarktus következtében a börtönben elhunyt. "Csakis Önön múlik ennek a hosszú kálváriának a befejezése. A cselekvéssel fontos jelzést adna a világnak arról, hogy az igazság diadalmaskodik, akkor is, ha ez időbe telik" - olvasható a Putyinnak címzett levélben.

A 63 éves Dardel asszony bizakodó a levél sorsát illetően: "Hetven év telt el azóta. Talán már nem éri meg (az orosz kormánynak), hogy továbbra is titokban tartsák a történteket". Néhány történész kétségbe vonja a Wallenberg eltűnésével kapcsolatos hivatalos magyarázatot, és úgy vélik, hogy a svéd diplomatát kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár