2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kreatívak voltak a mükénéi művészek

2014. január 8. 11:49

A Nesztór-palota fényes, mintás padlóit a textilek és falak dekorációit utánozva festették - állítja egy kutató, aki szerint a művész ezzel is a király erejét kívánta hangsúlyozni.

Emily Catherine Egan, az ohiói Cincinnati Egyetem doktorandusza a bronzkori mükénéi civilizáció egyik legjobb állapotban fennmaradt palotája, a Nesztór-palota tróntermének padlóját vizsgálta meg. Kutatása során rámutatott, hogy a Görögország délnyugati részén 1939-ben feltárt többemeletes épületegyüttes padlója vakolatból készült, és tengeri állatokat vagy színpompás, fényes rácsmintákat festettek rá.

Az innovatív dekorációk azt mutatják, hogy a mükénéi művészek - a mennyezet és a falak mellett - a padlóval is le akarták nyűgözni a palota látogatóit - fogalmazott Egan. "A mükénéi paloták padlóiról úgy tartották, hogy felületkezelésük egyszerű sémát - leggyakrabban vágott kő, szőnyeg - követett. Pülosz esetében azonban a minták azt sugallják, hogy a trónterem padlója egyszerre mindkét anyagot reprezentálta, ezzel egy új, kreatív módot találtak arra, hogy mintegy vezessék a látogató tekintetét" - összegzett Egan.

Régészek szerint Nesztór palotájának festett padlója valamikor i.e. 1300-1200 körül készült el, s a görög falfestményeken látható szövetek, illetve falak mintáit idézi fel. A motívumok összetettségével és a különböző mintázok kombinálásával a művész valószínűleg a monarchia erejét kívánta érvényre juttatni - vallja Egan. "Olyasvalamit ábrázol, ami nem létezik a valós világban: egy olyan padló, amely egyszerre áll szőnyegből és kőből" - fejtette ki a kutató, hozzátéve: "Mint olyan, a festés a király hatalmas, természetfölötti erejét hivatott kommunikálni, akinek szemmel láthatóan megvolt a képessége a fizikai környezet manipulálására."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár