2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezek voltak 2013 legolvasottabb írásai a Múlt-koron

2013. december 27. 10:08

Soha nem látott fotók a dachaui koncentrációs táborról, a történelem első szerelemgyereke, magától forgó egyiptomi szobor, cápák, vikingek és a vonyító Rákosi - megmutatjuk, mely írásaink voltak a legnépszerűbbek idén.

1. Eddig nem látott fotók kerültek fel a világhálóra a második világháborús dachaui haláltábor felszabadításáról. A rabruhát viselő férfiak zavarodottnak, kimerültnek, kiszolgáltatottnak látszanak a felvételeken, ünnepelni sem tudták a szövetségesek érkezését - írtuk a The Daily Mail nyomán.

2. 54 évvel ezelőtt tíz fiatal vágott neki az Urál északi lejtőinek, ám közülük csupán egy élte túl a krimibe illő furcsaságokkal teli kalandot. A több mint különös események végére a mai napig nem sikerült pontot tenni, ám tucatnyi spekuláció látott már napvilágot.

3. Egy 40-30 ezer évvel ezelőtt Észak-Olaszországban élt egyed lehet az első olyan ismert ember, aki a modern ember és a neandervölgyi keresztezéséből született - írtuk még március végén.

4. 1945 júliusában egy amerikai hadihajót két japán torpedó talált el, aminek következtében a hajó 12 perc alatt elsüllyedt. 900 matróz élte túl a katasztrófát, de ők sem lélegezhettek fel: a tengerbe került, csonkolt végtagú, megégett tengerészeknek cápák hadával kellett szembenéznie. Becslések szerint közel 150 emberrel végezhettek a cápák, a többieket a téboly, a szomjúság és a fáradtság vitt a másvilágra.

5. Októberben számoltunk be róla, hogy egy lengyel művész világháborús emlékműve heves felháborodást váltott ki orosz részről: az alkotás azt ábrázolja, hogy egy szovjet katona éppen egy várandós nőt készül megerőszakolni.

6. Vajon tényleg követtek el rituális kivégzéseket a vikingek? Egyes kutatók szerint igen - erről bővebben itt lehetett olvasni.

7. A Pompejiben felfedezett erotikus festmények és műtárgyak nagyban meghatározták a város hírnevét. Prostitúció, falloszábrázolások és Priaposz, avagy Pompeji, a "bűnös" város - erről írtunk március elején.

8. Február idusán számoltunk be a Rákosi Mátyás és Gerő Ernő 1962-es kihallgatásának titkos hanganyagát bemutató könyv megjelenéséről. Hogyan viselkedett a bukott főtitkár vallatói előtt?

9. Hány magyar nőt erőszakoltak meg a szovjet katonák? A történelmi háttérről és az erről szóló filmről októberben mesélt a Múlt-kornak Skrabski Fruzsina rendezőnő.

10. Júniusban írtunk a rejtélyes 3800 éves egyiptomi szoborról, amely 80 éve egy helyben állt, azonban egyszer csak elkezdett saját tengelye körül forogni - titka végül novemberben oldódott meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár