2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori szökőkúttal díszített udvarházat tártak fel Izraelben

2013. december 9. 15:30 MTI

Kerti szökőkúttal díszített gazdag kúria maradványait tárták fel régészek az Izrael középső részén fekvő Rámlában.

A 10., korai 11. századból származó lakóházra és kertjére egy autópályahíd építési területének régészeti feltárásakor bukkantak rá a szakemberek. "Úgy tűnik, hogy egy tehetős család háza állt ezen a helyen, és kertjüket szökőkút díszítette. Ez az első alkalom, hogy szökőkutat találtunk Rámla annak idején jóval tehetősebb óvárosán kívül, ahol régészek már találtak a fátimidák időszakából származó szökőkutakat - közölte Hagit Torge, az izraeli régészeti hatóság feltárásokért felelős igazgatója.

A szakemberek két lakószobát találtak, a közelükben egy mozaikból készült, cementtel és kőlapokkal borított szökőkútra bukkantak. Feltárták a csővezeték-hálózatot, amelynek egy része égetett agyagból készült, kőkorsókba csatlakozott és elvezetett a szökőkúthoz. A birtok közelében egy nagy ciszternát is találtak, csővezetékrendszerrel és víz szállítására alkalmas csatornákkal.

A feltárás helyszínén olajlámpákra, csontból készült babák darabjaira és bababölcsőre is bukkantak. "Ez az első alkalom, hogy teljesen érintetlenül megmaradt szökőkút-vezetékrendszerre bukkantunk. Más szökőkutak vezetékrendszerei nem élték túl azt a földrengést, amely a térséget i.sz. 1033 és 1068-ban rázta meg - magyarázta Torge.

A csővezeték-hálózat maradványa

Ramlát a 8. században alapította Szulejmán Ibn Abd al-Malik kalifa. A Kairóból Damaszkuszba vezető út mellett fekvő település stratégiai elhelyezkedése miatt lett fontos gazdasági központ. Az egész térség azonban elhagyatottá vált a 11. század közepén, valószínűleg egy földrengés következtében. Amikor a feltárással végeznek, a szökőkutat ki fogják állítani Rámlában - olvasható a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár