2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a berlini fal újabb áldozatát

2013. december 4. 08:46

Németország múlt péntekig hivatalosan 137, a berlini falhoz kapcsolódó halálesetet ismert el, de egy minap napvilágot látott kutatás ezt eggyel megtoldotta, miután kiderült, hogy egy a Spree-be fulladt férfi esete évtizedeken át elkerülte a történészek figyelmét.

A Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert 1961. augusztus 13-án, hajnalban kezdték építeni a keletnémet munkásőrség és néphadsereg egységei. A fal felhúzására a menekülthullám miatt volt szükség, amely azzal fenyegetett, hogy idővel elnéptelenedik az NDK. 1949-től, a két Németország megalapításától a fal felhúzásáig nagyjából 3 millióan menekültek az NDK-ból Nyugatra, a legtöbben Nyugat-Berlinen keresztül.

A 155 kilométer hosszú, egész Nyugat-Berlint körülvevő betonfalrendszer vonalán 300 figyelőtornyot és 43 földalatti bunkert emeltek. A határövezet 50-100 méter szélességben tiltott zóna volt mindenki számára, megközelíthetetlenségét az állig felfegyverzett határőrökön kívül kutyák futtatására szolgáló sáv, vizesárokrendszer és külön gépkocsiút biztosította. A két városrész közötti 80 átkelőhely közül csak 12 maradt nyitva, elvágták a városi gyorsvasút és a metró összeköttetéseit is, csak a friedrichstrassei megálló működött tovább, ahol határállomást rendeztek be.

A berlini fal az egyik legszigorúbban őrzött határ volt, a keletnémet rezsim tűzparancsot adott a határvédelemnek arra az esetre, ha valaki megpróbálna emigrálni a nyugati országrészbe. Sokan - mintegy ötezer ember - persze így is vállalkoztak és sikerrel jártak, de 1961 és 1989 között 137-en szökési kísérlet során vesztették életüket: a legtöbben a rájuk adott lövésbe haltak bele, másokkal szívroham végzett, elvéreztek, vagy a határt jelentő Spree folyóba fulladtak. A halálesetek fele a fal fennállásának első öt évében történt.

A Berlini Szabadegyetem (Freie Universität Berlin) kutatása szerint volt még egy áldozata falnak, az ő esete azonban négy évtizeden át feledésbe merült, pedig halála még a hivatalos rendőrségi statisztikákba is bekerült. Hans-Joachim Zock 1970. november 14-én kísérelte meg a fagyos Spree-t átúszni, de belefulladt a vízbe; holttestét egy hónappal később húzták a partra. Felső zsebében egy műanyag tokot találtak, benne egy képet fiáról, egy útlevelet és levelet a Nyugaton élő nagynénjéhez címezve. Az esetet feltáró Jan Kostka szerint egyértelmű, hogy a fiatal férfi menekülés közben vesztette életét, ezzel ő a 138. áldozat, akinek halála a berlini fallal hozható összefüggésbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár