2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árnyékszék védte III. Richard fejét

2013. augusztus 27. 16:08

Centiken múlott, hogy nem zúzták porrá III. Richard tavaly ősszel Leicesterben megtalált maradványait - jelentették be kutatók a minap.

A szörnyű kínok között elhunyt angol király csontjai egy leicesteri parkoló helyén végzett ásatások eredményeként kerültek elő tavaly, és sikerült minden kétséget kizárón azonosítani a maradványokat, miután a teszthez a hajdani uralkodó jelenkori leszármazottai adtak DNS-mintát. III. Richárd 1485-ben halt meg a York- és a Lancaster-ház közötti háborút – a Rózsák háborúját – lezáró bosworth-i csatában.

A Leicesteri Egyetem kutatói most, egy évvel a csontok helyszínének megtalálása után jelentették be, hogy az augusztusi második ásatás alkalmával egy olyan területre lettek figyelmesek, ahol a sírt rejtő ferences rendi Grey Friars templom egy 5-ször 10 méteres részét teljesen lerombolták, néhány centiméterre az angol uralkodó koponyájától.

Foghatták volna a fejüket

Mathew Morris ásatásvezető „csodának” nevezte, hogy III. Richard földi maradványai ott voltak, ahol végül megtalálták. Az okok egyelőre nem ismeretesek: elképzelhető, hogy erre a templom lerombolása során került sor, de más időpontot sem lehet kizárni. Morris szerint könnyen lehet, hogy a lelőhely fölé épített viktoriánus kori mellékhelyiségek védték meg Richard koponyáját, ám csak a közelben talált kézműves termékek vizsgálata után lehet biztosat mondani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár