2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes motívumokkal díszített római mozaikok Törökországból

2013. július 18. 12:07

Régészek a törökországi Amasja tartományban található Javruban végeztek ásatásokat, amikor egy szokatlan, a nomádokra jellemező kilim szőnyegekre hajazó, geometrikus mintájú mozaikokat fedeztek fel.

Az ásatásvezető régész, Esra Keskin elmondta, hogy a mozaikokra egy palotaszerű helyen bukkantak rá, amely lényegesen más stílusban készült, mint a korban megszokott. A szegélykövekkel körülrakott mozaik 30 négyzetméter területű, s a kutatók szerint egy római kori katonai egység szimbólumát ábrázolhatja.

Néhány szkeptikusabb történész nem osztja Keskinék véleményét, szerintük a háromszögeknek, gyémántoknak, nyilaknak és cikk-cakkoknak semmi keresnivalójuk nincsen egy római légió katonai címerében, ahol általában – a szokásoknak megfelelően – állatok, istenségek, mitológiai alakok, nem pedig geometriai formák kaptak helyet.

A matematikai alakzatok mellett madarak, gyümölcsök, virágok és emberalakzatok is megtalálhatóak a villa padlózatán, amely különlegesen színvonalas alkotás volt egykoron. A kutatók még nem tudták pontosan datálni a leletet, azonban találtak néhány stiláris hasonlóságot köztük és a Zeugmában fellelt mozaikok között.

A zeugmai múzeum egyik ékköve

A délkelet-törökországi Zeugma városát Nagy Sándor egyik hadvezére, I. Szeleukosz Nikatór alapította. A település leginkább nagyszámú, kiváló minőségű mozaikokkal díszített római kori villáiról és fürdőiről volt híres, amíg a 2000-ben épített gát következtében kialakuló árvizek el nem mosták a területet. Azonban még mindig a Zeugmai Mozaik Múzeumban található a világ leghatalmasabb alapterületű mozaikgyűjteménye, amely közel 24 ezer négyzetméteres.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár