2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sokat szívtak a chilei múmiák

2013. július 4. 18:43

Évszázadokon át, az eddig hittnél sokkal tovább szívtak dohányt a chilei San Pedro de Atacama településén élő őslakosok – erről árulkodnak azok a múmiák, akiknek a hajában nikotint azonosítottak a kutatók.

A kutatásból kiderült, hogy a chilei San Pedro de Atacama településén i.e. 100 és i.sz. 1450 között vagyonra és társadalmi rangra való tekintet nélkül mindenki fogyasztott dohányt. A Journal of Archaeological Science októberi, megjelenés előtt álló számának tanulmánya egyúttal megcáfolja azt az elméletet, hogy a város lakosai csak egy rövid ideig éltek volna eme szokásukkal, mielőtt áttértek a hallucinogén szerekre

„Korábban úgy gondolták, hogy 400 körül a San Pedro de Atacamában élők pipáztak, majd fokozatosan tértek át a dimetil-triptaminra (DMT)” – nyilatkozta a Livescience tudományos hírportálnak Hermann Niemeyer, a santiagoi Chilei Egyetem szerves kémiával foglalkozó kutatója. „Most azt látjuk, hogy az elmélet nem állja meg a helyét” – fűzte hozzá.

A dohányzás és a pszichedelikus szerek használata mélyen gyökerező jelenség volt a prehispán közösségek körében. A hallucinogén anyagokat főleg a sámánok használták, pszichoaktív összetevőként az istenekkel és egyéb szellemekkel való kapcsolattartásra, de alacsonyabb koncentrátumban gyógyító célt szolgáltak, sőt alvászavarra is jó volt.

Niemeyer és kollégái arra keresték a választ, hogy az évek során miként alakult a hallucinogén szerek használata San Pedro de Atacamán. Összesen 56 múmia haját vizsgálták meg; a földi maradványok természetes úton mumifikálódtak, a magas hőmérséklet, a föld magas sótartalma és a nagy szárazság miatt jó állapotban maradtak meg az Atacama-sivatag homokjában.

A múmiák mellé a legkülönfélébb tárgyakat temették: fegyvereket, ékszereket, kerámia tárgyakat, szöveteket, vázákat és fémet, valamint a "káros" szokásaikhoz való felszereléseket, így például mozsárt, pipát és tálkákat. A szakemberek összesen 35 hajmintában azonosítottak nikotint, ami teljesen váratlanul érte őket. A régészet eddigi eredményei szerint a pipákat i.sz. 400 körül kezdte felváltani a tubákoláshoz használt tál; a csapat nem talált triptamin maradványokat a hajmintákban, bár ez nem jelenti azt, hogy nem éltek volna a szerrel. "Ha dimetil-triptamint inhalálunk, a testünk még azelőtt elpusztítja a drogot, hogy az a hajmirigyekbe kerülne" – magyarázta Niemeyer.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár