2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A mainál környezetkímélőbb betont készítettek a rómaiak

2013. június 7. 14:20

Az ősi római betonkeverék jóval környezetbarátabb és csaknem olyan tartós volt, mint a mai modern beton. A fenntartható fejlődés és a környezet szempontjából kíméletesebb betonkészítmény titka az elmúlt kétezer évben a Földközi-tenger alján pihent.

A beton ma az egyik leggyakrabban használt építőanyag a világon, azonban a szén-dioxid kibocsátás növelésében játszott szerepét gyakran figyelmen kívül hagyjuk. Világszerte közel 19 milliárd tonna betont használunk fel évente, s mivel előállítására magas hőmérséklet szükséges, így az összes ember által okozott szén-dioxid kibocsátás hét százaléka ennek a tevékenységnek tudható be.

„Ez egy csodálatos találmány, a világ minden táján használják, de a hátránya is ez, hogy túl sokszor is. Ezt így nem lehet folytatni” – mondta Paulo Monteiro, az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumának kutatója, aki megállapításait a Journal of the American Ceramic Society című újságban publikálta. „Meg kell találnunk a módját egy alternatív betonkészítmény létrehozásának” – tette hozzá aggódva.

Monteiro és kollégái találtak is egy alternatívát, ez pedig az ún. tengeri beton, amelyet az ókori rómaiak a kikötőknél használtak. Különböző koncentrációjú anyagokból készült, amelyekbe mészkövet és agyagot is kevertek, s mindezt elég volt 1650 °C fokon kiégetni, szemben a ma leggyakrabban használt „Portland” betonnal, amelyhez 2640 °C fok szükséges.

A modern mérnökök elkönyvelhettek némi sikert a szénerőművek melléktermékeivel, például a hamuval, amelyből a „zöld betont” lehetne létrehozni, ám ez még csak kísérleti szinten áll. „Tehát ha minden jól megy, egyszer visszatérünk római gyökereinkhez; az egykori birodalom kőművesei vulkáni hamut és mészkövet kevertek a betonba” – mondta Monteiro. „A vulkáni hamu a világ legtöbb részén elérhető, hiszen egy-egy vulkánkitörés után az egész hegyet ez takarja be” – tette hozzá a rómaiak építőmunkásságát dicsérő szakértő.

A régészek már régóta ismerik a római beton összetételét, ám egészen a közelmúltig nem volt tudomásuk arról, hogy az ősi anyag ugyanolyan kemény, mint a modern változat. A római keveréknek azonban van egy hátránya: több hétnek is el kell telnie, mire használhatóvá válik a felület, azonban hosszú élettartama nyilvánvaló, mondta Monteiro.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár