2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jelentős felfedezések Ábrahám szülővárosából

2013. április 9. 14:15

Négyezer éves romokat találtak régészek az iraki Ur városának területén, a maradványok feltehetően egy adminisztratív központból maradtak vissza, s abból az időből származnak, amikor Ábrahám a településen élt, mielőtt megindult volna az ígéret földjére.

Az épületmaradványokat az egykori sumer központ, az Eufrátesz alsó folyása mellett található Ur városához közel, Tell Khaiberben, a részben már helyreállított zikkurat mellett találták meg. Az időszámításunk előtti 5. évezredben alapított, Eres, illetve Urim néven is ismert, Sir Leonard Woolley által 1924-ben feltárt település a Biblia szerint Ábrahám szülővárosa volt.

A felfedezést elsősorban az épület mérete teszi különlegessé; az ásatást végző Stuart Campbell (Manchesteri Egyetem) tájékoztatása szerint a futballpályányi hosszúságú terület a méretét és korát tekintve meglehetősen ritkának számít.

„Úgy néz ki, hogy valamilyen középület lehetett. Adminisztratív központ, vagy valamilyen vallási kapcsolata lehetett, esetleg innen irányították a város kereskedelmét” – fejtette ki Campbell az AP hírügynökségnek adott telefonos interjújában.

A régész közölte, hogy feltárt leletek között van egy tíz centiméter hosszú agyagtábla, amelyen egy rojtos, hosszú ruhába öltözött hívő közelít egy szent hely felé. A tárgyi emlékek feltárásán túl a régészek a régió környezeti és gazdasági körülményeit is rekonstruálni szeretnék az állati és növényi maradványok elemzése révén – olvasható az ásatásról kiadott közleményükben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár