2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Prekolumbián labdapályákat fedeztek fel mexikói régészek

2013. március 28. 10:06 MTI

A spanyol hódítás előtti időkből származó újabb három ősi labdapályát fedeztek fel mexikói régészek az ország keleti részén, Veracruz tartományban.

Az ezerévesre becsült pályákat lézerszkennerrel találták meg a Tajin világörökségi helyszínen - ismertette a BBC online.

A kutatók szerint a pályákon a pelotát játszották. A játék menetében kőfalra rögzített kőgyűrűn kellett átütni egy gumiból készült labdát. Ez a sport a maják és a prekolumbiánus népek kedvelt foglalatossága volt.

A földrétegek és burjánzó növényzet takarta pályákat légi felvételek, radar és lézerszkenner segítségével fedezték fel a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet szakemberei.

A helyi kutatók most az ásatások megindítását tervezik. Mint elmondták: a pályák mellett 10-12 méter magasban elhelyezkedő "balkonok" maradványait is megtalálták, ahonnan szép kilátás tárulhatott a környékre.

Az új feltárások sok részlettel szolgálhatnak az egykori lakók életéről. Tajin a korai 9. század és a korai 13. század között élte fénykorát, és egy időben Mezoamerika északkeleti részének legfontosabb központja volt. Azt azonban nem tudni, kik voltak Tajin őslakói.

A három újonnan felfedezett pelotapályával a világörökségi helyszínen talált pályák száma húszra nőtt. Tajin 1992-ben került fel a világörökségi helyszínek listájára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár