2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világ legrégebbi portréja mutatja be a jégkorszaki elmét

2013. január 30. 14:19

A mai Csehország területén bukkantak rá a valaha megtalált legrégebbi emberi fejet ábrázoló alkotásra, amelyet közel 26 ezer évvel ezelőtt készítettek, s egy hölgyet mintáz. A leletre inkább műalkotásként tekintő British Museum új kiállításától azt reméli, új megvilágításból tudja bemutatni őseink alkotói kedvét.

Az emberiség történelme több millió évre nyúlik vissza, azonban az emberi elme kreativitását és alkotói készségét tükröző leletek legkorábbi bizonyítékai alig idősebbek 100 ezer évnél. Az Afrikából származó leleteket is felsorakoztató új londoni kiállítás az emberi alkotó művészet hajnalát igyekszik feltárni Európában, s célja bebizonyítani, hogy a mindenki által ismert Lascaux-barlang figyelemreméltó festményeinek elkészülte előtt is képesek voltak őseink kifejező alkotásokat létrehozni.

„A legrégebbi európai rajzok és szobrok vizsgálatakor emberi elménk hosszú történetébe mélyedünk el, arra keresve a választ, vajon hogyan voltunk képesek évezredekkel ezelőtt tárolni, átalakítani és kommunikálni elképzeléseinket kézzel fogható művészeti alkotásokba” – mondta Jill Cook, a British Museum kurátora. „A kiállítás célja megmutatni, hogy bár régen elvesztettük ezen alkotások eredeti üzeneteit és szándékait, az alkotók képessége és művészete máig ámulatba ejti az emberiséget” – tette hozzá.

Cook megmutatott egy, a franciaországi Lespugue városából származó, 23 ezer éves, mamutcsontból kifaragott szobrot, amely szintén helyet kapott a kiállítás darabjai között. Az alkotás kubista jellegzetességei annyira lenyűgözték Pablo Picassót, hogy két másolatot is készített róla. „Ezek a leletek azt mutatják, hogy az agy képes vizuális absztrakcióra; sok ezer évvel ezelőtt is szükséges volt az alapvető minőség megszerzése és a manipuláció tudásának birtoklása, amely alátámasztja, hogy képesek vagyunk elemezni mindazt, amit látunk” – mondta a kurátor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár