2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vezéráldozat: megjelent a Múlt-kor téli száma

2012. december 7. 15:46

Vajon hogyan értékelte utólag a tanú Horthy a háború idején meghozott döntéseit? Hogyan teltek a volt kormányzó napjai a portugáliai emigrációban? Miért nem lett a Horthy-családból dinasztia? A kérdésekre a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számában találja meg a válaszokat, amelyből az is kiderül, hogy mennyit ért a magyar olimpiai arany, mi volt a lussinói bronzcsoda és ki volt Hitler zsidó fényképésze.

Magyarország megszállásának terve 1943. szeptember végére készült el. Hitler szemében a magyar kormányzat akkorra már teljesen megbízhatatlanná vált, így el akarta kerülni, hogy a magyar állam kilépjen a tengely kötelékéből. A romló katonai helyzet és a kormányzónak a magyar csapatok keleti frontról történő visszavonására vonatkozó kérésének hatására dőlt el végleg, hogy Magyarország megszállása elkerülhetetlen. A németek szemében a kormányzó ekkor még tényező volt, aki nem volt hajlandó feladni pozícióját. A tárgyalásokat követően a Führer elérte célját, Magyarországot tálcán, vér nélkül kapta meg. A háborús propaganda azonban igen csak megtévesztő volt: minden orgánum Horthyt magasztalta, a német megszállást pedig a Szovjetunió elleni háború kulcsának tekintette a nép.

Bár Horthy Miklósnak voltak próbálkozásai - az örökösödést illetően igen kedvező pozícióban volt, hiszen két fiú is állt mögötte - utódlási kérdésekben senki sem támogatta. A tervek szerint a kormányzóhelyettes István, az idősebbik Horthy fiú lett volna, aki a kormányzó halála esetén automatikusan ülhetett volna apja székébe, ám 1942 nyarán minden elképzelés szertefoszlott: Horthy István frontszolgálati bevetésében életét vesztette. De vajon lehetett volna dinasztia a családból? Kiderül a Múlt-kor legújabb számából.

„Végig azon gondolkodtam, hogy miért is vagyok itt hadifogolyként” – elmélkedett sorsáról Horthy Miklós amerikai kihallgatói előtt 1945. október 22-én. A volt kormányzó ekkor már egy hete tudta, hogy az amerikai főügyész nem vádlottként, hanem csak tanúként számol vele a nürnbergi háborús főbűnösök perében. Vajon hogyan emlékezett vissza a már 80 felé közeledő Horthy a háború alatt meghozott döntéseire? Milyen viszonyban volt Hitlerrel? Hogyan vélekedett a magyar zsidók deportálásáról? Miért nem akarta Sztálin Horthy halálát?

"Nagyon közel éreztem magam Papihoz. Láttam, hogy otthonától elszakadva mennyire gyökértelennek érzi magát" - emlékszik vissza kötetében apósára gróf Edelsheim Gyulai Ilona. Vajon hogyan élt és hogyan töltötte mindennapjait a - már csonka - Horthy-család a portugáliai Estorilban? A részleteket keresse magazinunk téli számában, amelyből az is kiderül, miért levelezett a volt kormányzó Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapáttal.

Mit tehet egy 26 éves fiatalasszony, ha férjét, a forradalom legendás hősét kivégzik? Hogyan éli túl azt, ha ennyire fiatalon egyszerre mindent elveszít: a szerető férjet, a boldogságot, a közös jövőt, az otthont és a munkahelyet? Hogyan lehet feldolgozni a feldolgozhatatlan traumát és megaláztatást évtizedeken át? Gyenes Judith, az utolsó 56-os özvegy mesélt a Múlt-kornak a reményvesztett évtizedekről.

Buzánszky Jenő már egy rúd téliszamitól is a mennyben érezte magát. Bozsik József egy fél Vasedény üzletet kapott, Grosics Gyula és Papp Laci pedig hosszú ideig ruházati üzletet működtethetett. Olimpikonjaink elevenítették fel, mennyit ért az olimpiai magyar arany.

1997-ben a horvát tengerpart egyik lakatlan öblében, mintegy 45 méter mélyen, korallokkal vastagon borított, ember formájú alakra lett figyelmes egy búvár. A páratlan ókori leletet végül két évvel később sikerült felszínre emelni. A szennyeződésektől megtisztított alak egy nagyon ritka és csodálatos ókori művet adott ki. Az apoxyomenosból összesen hét volt eddig ismert. Ez a nyolcadik: a lussinoi csoda.

Walter Henisch a maga 152 centiméterével nem volt feltűnő alkat. Sajátos perspektívájával azonban elképesztő felvételeket produkált: hamar a front propaganda sztárfotósa lett. A haláltáborokat a zsidó nagymama által jó időben megvásárolt árja papírokkal tudta elkerülni. Hitler zsidó fényképészéről bővebben magazinunk hasábjain olvashatnak.

A kádári popkultúrával foglakozó rovatunk most a korszak korai popmenedzsereit mutatja be. Beszámolunk továbbá egy 1840-es évekbeli nyilvános plágiumvitáról, egy sosem volt magyar mezopotámiai expedíció tervéről és a fürdőszobák elterjedésének történetéről is. A Profil rovatban Halász Csilláról olvashatnak, aki jégre vitte a történelmet. Az építészet szerelmeseit ezúttal a budai várnegyedbe és a lesencetomaji Hertelendy-kastélyba kalauzoljuk el, a képzőművészet kedvelőivel pedig Botticelli egyik mesterművét szedjük darabjaira.

Magazinunkkal - a tavaszi lapszám megérkezéséig - ezúttal 8 múzeumot fedezhetnek fel ketten, csupán egy jegy áráért. Utoljára most van lehetőség ennyi múzeumba ellátogatni kedvezményesen a Múlt-korral. Jövőre megújulunk, használják hát ki még most a Múlt-korikum adta lehetőségeket.

A Múlt-kor történelmi magazin legújabb száma december 7-től kapható az újságárusoknál!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár