2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nincs már helye Leninnek Oroszországban

2012. november 21. 08:40

Orosz törvényhozók szerint megérett az idő arra, hogy eltávolítsák a bolsevik forradalom vezetője, Lenin szobrait az oroszországi városokból.

A vitatott megítélésű személyek tiszteletére emelt emlékműveknek múzeumokban és szoborparkokban van a helyük – olvasható az oroszországi Liberális-Demokrata Párt (LDPR) egyik vezetője, Alekszandr Kurdiumov által benyújtott törvényjavaslatban. A "deleninizációs" folyamat elindítását a kormányzó Egységes Oroszország is üdvözölte – írta az Izvesztyija című orosz lap.

Kurdiumov szerint a szobrok elszállítása melletti legfőbb érv az emlékművek magas fenntartási költsége, s a honatya úgy látja, sokkal biztonságosabb lenne, ha a vandáloktól megvédve múzeumokban helyeznék el a köztéri alkotásokat.

Szinte nincs olyan orosz város, ahol ne lenne felállítva Lenin-szobor, vagy ne neveztek volna el utcát a bolsevik forradalom vezetőjéről. Az orosz törvényhozó úgy látja, hogy csak a magas esztétikai értéket képviselő szobrokat kellene megőrizni, vagy ahol a helyi lakosság látni akarja.

A törvény értelmében az oroszok népszavazáson mondanának ítéletet a Leninről mintázott szobrokról és emlékművekről, s ha valamely törvényhatóság úgy dönt, múzeumokba száműzhetik az alkotásokat esetleg gyűjtőkhöz kerülhetnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár