2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mitől őrült meg Caligula?

2012. október 11. 14:29

Az ókori történészek beszámolói olyannyira elfogultak vele szemben, hogy csaknem lehetetlen kideríteni az igazságot személyéről és cselekedeteiről. Caligula kíméletlen és egyszersmind szélsőségesen szeszélyes uralkodóként vált ismertté. Egyesek szerint betegsége következtében megháborodott, ám az erre vonatkozó feljegyzések nagy részének hitelessége erősen vitatható, néhány állítás pedig, mint például az, hogy lovát consullá nevezte volna ki, egyszerűen valótlan. A rómaiak azonban addigra már megelégelték a császár őrült zsarnokoskodását, és több összeesküvést is szőttek ellene. 41 januárjában, négy hónappal az után, hogy visszatért Galliából, a Palatinus játékok idején merénylet áldozata lett. De mi igaz és mi nem a személyét érintő legendák sokaságából?

Nem szerette a nevét

Caligula Caius Caesar néven látta meg a napvilágot. Ifjúkorát hadvezér atyja seregének táborában, a Rajna vidékén töltötte. Mivel előszeretettel viselte a katonai csizmát (latinul caliga), a germán katonák a Caligula („Csizmácska”) melléknéven kezdték szólítani. A ragadványnév rajta maradt, de a történetírók szerint Caligula állítólag gyűlölte a nevét.

Apja, Germanicus Caesar 19-ben, anyja, idősebb Agrippina 33-ban, két bátyja, Julius Caesar Nero és Drusus Caesar pedig 31-ben, ill. 23-ban halt meg, a közhiedelem szerint a császár mesterkedéseinek következtében. A családból a három lánytestvérén kívül egyedül csak Caius Caesar maradt életben, aki felvette apja nagy tekintélynek örvendő nevét is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár