2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Létrejön a totalitarizmus áldozatainak első európai genetikai adatbázisa

2012. szeptember 28. 17:33 MTI

Létrehozzák a totalitarizmus áldozatainak első európai genetikai adatbázisát az észak-lengyelországi Szczecinben. Az IPN honlapján közzétett közlemény szerint a kezdeményezést Bronislaw Komorowski államfő és a totalitárius rendszerek áldozatainak hozzátartozói is támogatják. Hasonló adatbázis létrehozását egyebek között Oroszország és Németország is tervezi.

A lengyel adatbázis létrehozása az 1944 és 1956 közötti kommunista terror áldozatait rejtő sírhelyek feltárásával foglalkozó országos projekt stratégiai pontja, amelyről a nácizmus és a kommunizmus által elkövetett bűnöket vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) és a szczecini székhelyű Tengermelléki Orvosi Egyetem vezetői írtak alá pénteken megállapodást. A projektnek azonban komoly anyagi háttérre is szüksége van: ezt részben társadalmi adományokból kívánják fedezni a kutatók.

Az IPN legfontosabb projektjeként számon tartott kutatások keretében már júliusban megkezdődött a kommunista terror áldozatainak kihantolása a varsói Powazki katonai temető egyik parcellájából, amelyben csaknem háromszáz személy maradványai találhatók. Lengyel médiaértesülések szerint a tömegsírban eltemetett áldozatok sérülései arra utalnak, hogy többségüket valószínűleg tarkón lőtték, azaz úgy végezték ki, mint 1940 tavaszán a szovjet állambiztonsági rendőrség által a Szmolenszk melletti katyni erdőben főbe lőtt lengyel foglyokat.

A halottak azonosítását már az első kihantolások után megkezdték, de a szakértők szerint az antropológiai kutatások vagy a tárgyi kultúra maradványainak vizsgálata már nem elegendő a sikeres azonosításokhoz. Ezért vált elengedhetetlenné a hozzátartozók DNS-kódját is tartalmazó adatbázis létrehozása, amely nem kötné időkorlátokhoz a kutatók munkáját.

Az IPN honlapján pénteken közzétett közlemény szerint a kezdeményezést Bronislaw Komorowski államfő és a totalitárius rendszerek áldozatainak hozzátartozói is támogatják. Hasonló adatbázis létrehozását egyebek között Oroszország és Németország is tervezi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár