2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezt tanították a nácik a britekről

2012. szeptember 27. 11:28

Fasiszta-szimpatizánsok, akik gyönyörű vidéken élnek, s ők adták a világnak Shakespeare-t - nagyjából így lehetne összefoglalni, hogy milyen kép alakult ki a német tanulókban az angolokról a világháború éveiben. A Hirt’s Englandkundliches Lesebuch fur die Oberstufe an Oberschulen című könyv egyik példánya a héten kerül kalapács alá.

Az 1942-ből származó angol nyelvű könyv Adolf Hitlert a béke emberének írja le és terjedelmes írást közöl a brit társadalmi viszonyok egyenlőtlenségeiről, valamint a Nagy-Britannia által Indiában és Írországban elkövetett bűnökről. A Hirt’s Englandkundliches Lesebuch fur die Oberstufe an Oberschulen (angolul Hirt’s English textbook theory for colleges and high schools) címet viselő könyv egyik másolatát ezen a héten árverezik el.

Érdekes módon a német fiatalok számára íródott könyv nem hallgatja el a britek „érdemeit” sem: így például csodálattal beszél a szigetország tájairól és kultúrájáról, különös tekintettel Shakespeare munkáira. A könyv borítóját egyébként az Avon-folyó és a híres angol bárd megkereszteléséről és végső nyughelyéről ismert Stratford-Upon-Avon-i Szentháromság-templom képe díszíti.

Az egyik magángyűjtő által árverezésre bocsátott, az előzetes becslések szerint 200-250 fontot érő könyv heves kirohanást intéz a zsidóknak az angol társadalomban betöltött szerepe ellen, s hosszasan sorolja, hogy miért tekinthető a Führer a béke apostolának; aki – írja a könyv – amúgy békejobbot nyújtott a franciáknak, mondván semmi oka nincs annak, hogy a két nép folytassa az ellenségeskedést. De a könyv ezenkívül külön fejezetet szentel I. Erzsébet angol királynő életének, a brit iskolahálózat és a londoni nyomornegyedek bemutatásának is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár