2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

19. századi panorámaképek Budapestről

2012. szeptember 20. 09:44 MTI

Először látható kiállításon a 19. században készült tizenhat eredeti panorámakép és ehhez kapcsolódóan Pest-Budáról és Budapestről készített mintegy száz városkép péntektől a Budapesti Történeti Múzeumhoz (BTM) tartozó Kiscelli Múzeumban.

A Buda-Pesti Horizont című kiállításon a tizenhat eredeti vintázs kópia mellett számítógépen tekinthetnek meg az érdeklődők nyolc panoráma-felvételt és nagyjából száz városképet - mondta el Demeter Zsuzsanna gyűjteményvezető, a tárlat kurátora.

A kiállítás elsősorban a 19. században készült, fotótörténeti kuriózumnak számító fotográfiák közül válogat, 20. századi felvétel csak néhány lesz látható. A válogatás az 1860-as évektől, a városfényképezés korai szakaszától - amikor még a fényképezéshez nedves lemezt használtak - egészen 1985-ig terjed.

"A mai technikai lehetőségek segítségével már bármilyen szögben megcsodálhatjuk a települések panorámáját, de mintegy 150 évvel ezelőtt, a városfényképezés korai szakaszában a panorámakép elkészítése komoly szakmai tudást és felkészültséget igényelt" - hangsúlyozta a kurátor.

Hagyományos látószögű kamerával legtöbbször egy magaslati pontról rögzítették a 19. századi panoráma-felvételeket. A fényképész a gépet megfelelő szögben elfordította és egymás után több felvételt készített, majd ezeket leporellószerűen illesztette össze. A speciális panoráma-fényképezőgépek csak a 20. században terjedtek el Magyarországon. Annak idején fénynyomatokat és ezüst zselatin képeket készítettek - magyarázta a gyűjteményvezető. Kifejtette, hogy a múzeum fényképgyűjteménye nagyjából 200 ezer felvételt őriz. Pest-Budát és Budapestet ábrázoló panorámaképből 30 darab van, ez a gyűjtemény egyedülálló az országban - tette hozzá.

Demeter Zsuzsanna arról is beszélt, hogy a kiállítás elsősorban fotótörténeti, de egyben várostörténeti tárlat is, mivel a képek Budapest nagyvárossá fejlődésének szakaszait mutatják be. "A látogató szeme előtt válik Budapest európai nagyvárossá, változik az épített környezet, alakulnak át a rakpartok, épülnek fel a hidak és a főváros emblematikus épületei" - összegezte a gyűjteményvezető.

A tárlat december 2-ig tart nyitva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár