2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

75 éve halt meg Masaryk, Csehszlovákia első elnöke

2012. szeptember 14. 09:08 MTI

Hetvenöt éve, 1937. szeptember 14-én halt meg a Prága közeli Lanyban Tomás Garrigue Masaryk, a független Csehszlovákia első elnöke. Eleinte azt remélte, hogy a demokratizálás és a föderalizálás a meglévő kereteken belül biztosíthatja a cseh nép jövőjét, azonban az első világháború alatt változott az elképzelése: a térségben új, kisállami föderációt képzelt el. Az államfői tisztséget 1918-tól 1935-ig töltötte be, ez alatt háromszor választották újra. A két világháború között ő volt Csehszlovákia legtekintélyesebb politikusa, a polgári demokratikus köztársaság erkölcsi szimbólumának tekintették.

Masaryk 1850. március 7-én a morvaországi Gödingben (ma: Hodonin) született munkáscsaládban, apja szlovák, anyja német nyelvű cseh volt. A bécsi egyetemen szerzett bölcsészdoktorátust, 1882-től a prágai egyetem cseh részén tanított. A következő évben a cseh kultúrának szentelt folyóiratot indított, politikai lapot szerkesztett, ugyanakkor ellenezte a cseh soviniszta megnyilvánulásokat. 1891-től két évig, majd 1907-től ismét az osztrák parlament képviselője volt, s az osztrák-magyar politika ellenfeleként vált ismertté. Ekkor még nem szállt síkra a csehek és a szlovákok függetlenségéért, mert úgy vélte: egy nagy államra szükség van a Németország és Oroszország közti térségben. Azt remélte, hogy a demokratizálás és a föderalizálás a meglévő kereteken belül biztosíthatja a cseh nép jövőjét.

Az első világháború kitörése után a Habsburg monarchiát már fejlődésre képtelennek látta, helyettesítésére a térségben új, kisállami föderációt képzelt el. Párizsba emigrált, ahol Eduard Benessel, a prágai Kereskedelmi Akadémia professzorával és Milan Rastislav Stefánik szlovák nemzetiségű francia katonatiszttel létrehozták a Csehszlovák Nemzeti Tanácsot. 1917-ben Masaryk szervezte meg Oroszországban azt az 50 ezer fős Csehszlovák Légiót, amely a központi hatalmak, majd a bolsevikok ellen harcolt.

Masaryknak sikerült elérnie, hogy a győztes nagyhatalmak elfogadják a "csehszlovákok" kiválását az Osztrák-Magyar Monarchiából. A cseh és szlovák emigránsok 1918. május 30-án az Egyesült Államokban megállapodtak abban, hogy közös államot alakítanak, de a szlovákoknak ígért önkormányzat nem valósult meg soha, a két népet (noha a csehszlovák egység történeti-nyelvészeti argumentációja is gyönge lábakon állt) egy nemzetnek deklarálták.

A Csehszlovák Köztársaságot 1918. október 20-án kiáltották ki, első elnökévé november 14-én, még távollétében Masarykot választották meg. Az új állam új államfőjét 1918. december 12-én Prágában tízezrek várták, a cseh sajtó "államalapító-felszabadítónak" nevezte.

Masaryk a későbbiekben elérte ugyan, hogy az államfő eredetileg csak reprezentációsnak szánt jogkörét kiszélesítsék, de nem kapott az amerikai elnökéhez fogható hatalmat. Az államfői tisztséget 1918-tól 1935-ig töltötte be, ez alatt háromszor választották újra. A két világháború között ő volt Csehszlovákia legtekintélyesebb politikusa, a polgári demokratikus köztársaság erkölcsi szimbólumának tekintették. 1935. december 14-én előrehaladott kora és betegsége miatt lemondott, utóda Eduard Benes korábbi külügyminiszter, miniszterelnök lett, akit Masaryk legjobb tanítványának és politikai hívének tartott. Ám Benes jóval nacionalistább volt, 1945 után az ő nevéhez fűződtek a németeket és magyarokat a kollektív bűnösség elve alapján jogaiktól megfosztó dekrétumok.

Masaryk fia, Jan a második világháború utáni Csehszlovákia külügyminisztere volt. Helyén maradt az 1948. februári kommunista hatalomátvétel után is, de a politikai fordulat után pár héttel holtan találták a külügyminisztérium udvarán. A hivatalos verzió szerint kiesett az ablakon, ám valószínűbb, hogy politikai gyilkosság áldozata lett - halála még inkább legendássá tette Csehországban a Masaryk nevet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár