2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maja emlékek: történelmi örökség vagy szórakozóhely?

2012. augusztus 30. 15:57

Mikor Paul McCartney nemet mondott egy a Chichen Itza piramisa előtt tartandó koncertre, a régészek „Köszönjük Paul, szeretünk téged!” feliratú poszterrel nyilvánították ki tetszésüket, mivel már évek óta tiltakoznak az ellen, hogy a piramisokat vagy más mexikói műemléket rock koncertekhez vagy egyéb szórakoztató tevékenység kellékeként használják fel.

A mexikóiakat mindig is úgy nevelték, hogy tiszteljék az ország prekolumbián gyökereit, ezért a régészek joggal lehetnek felháborodva amiatt, hogy a kormány elmulasztja a nemzeti kincsek, így a maja paloták és az azték piramisok megfelelő és átfogó védelmét.

A kormány közelmúltbéli döntése, amely szerint egy üvegből és acélból készült homlokzatot állítanak fel a pueblai Guadalupe történelmi erődjének egy részében a szeptember 15-i mexikói függetlenségi ünnepségek idejére, az utolsó csepp volt a pohárban. A régészek ezért tiltakozásul elfoglalták a Régészeti Nemzeti Múzeumot, hogy kiálljanak a műemlékek védelme mellett.

A Chapultepec Park intézményeibe lépő turistákat plakátok, petíciók és dühös, megafonnal kiabáló antropológusok köszöntötték. A mezítlábas, fehér tunikába öltözött, maja nyelven beszélő kutatók a hallban tartanak előadásokat. A belépőt ingyenessé tevő tudósok a Twitteren és a Facebookon is hirdetik a kritikák össztüzébe került kormányzati intézkedéseket, amelyek szerintük a fejlesztésekkel tönkreteszik a romokat.

Az egyre dühösebb kutatók követelik a kormányzattól, hogy még mielőtt megkezdené, állítsa le a 2012. december 21-re – a maja naptár szerint a világvége napjára – időzített partit is. „Az emberek, akik jóváhagyják ezt a teljesen korrupt eseményt, szégyentelen banditák. A 2012-es mozgalom kihasználja az emberek tudatlanságát, hogy milliókat keressen rajtuk. Körülbelül annyi közük van hozzá, mint Pavarottinak Chichen Itzához” – mondta egy tüntető.

„Nemzeti emlékeink veszélyben vannak” – mondta Felipe Echenique, a National Institute of Anthropology and History (INAH), a történelmi helyek védelmével megbízott kormányzati szervezet képviselője. „A nyilvános régészeti helyszíneink folyamatosan pusztulnak, mi megpróbáljuk megállítani a romlásukat.”

A hatóságok a múlt hétig nagyrészt csendben voltak, amikor is a régészeti tanács egy közleményt adott ki, amely elhatárolódott a szakszervezek politikai céljaitól. Echenique elmondta: a hatóságok azzal vádolták, hogy a július végén kezdődött tiltakozások révén az Antropológiai Múzeumot több mint 400 ezer dollártól fosztották meg. „Nekünk tényleg van egy politikai célunk” – mondta Echenique. „Szeretnénk, ha végrehajtanák a szövetségi törvényeket, vagyis megóvnák az örökségünket.”

Az elmúlt napokban egyre terjedtek a mexikói emlékek környékén a tiltakozó transzparensek, amelyek az „Ellenség a házban” felirattal protestáltak az INAH vezetői ellen. „A történelmi helyszíneket nem lehet megváltoztatni vagy még inkább turistabaráttá tenni, ez az örökség nemcsak a kutatóké, s nem is csak a mexikóiaké, hanem az egész világé” – fogalmazott Celia Gutierrez Ibarra történész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár