2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Forgalomba nem került mobiltelefonokat állítanak ki

2012. augusztus 23. 15:06

Különleges, forgalomba soha nem került, illetve egyedi gyártású mobiltelefonok is láthatóak a MOBILMEMENTÓK című időszaki kiállításon. Az összesen 250 telefont felvonultató tárlaton a látogatók valószínűleg találkoznak egykori készülékeikkel - felidézhetik, milyen volt az első mobiltelefonjuk -, és végigkísérhetik azt a folyamatot, amely keretében a mobiltelefon drága, kevesek számára elérhető luxuscikkből előbb mindennapi használati tárggyá vált, majd ma már sok esetben a számítógépet, a fényképezőgépet, a könyvet és a zenelejátszót is magába olvasztó, sőt helyettünk tájékozódó multifunkcionális eszköz lett.

A kiállításon sok olyan készülék is helyet kapott, amelyet soha nem láthatott a nagyközönség, nemhogy bárki akár meg is vásárolhatta volna. A prototípusok, az új megoldások tesztelésére használt, „ahogy sikerül” burkolattal ellátott készülékek, és a promóciós darabok - mint a Motorola első Magyarországon gyártott telefonja - most mind tudományos igénnyel feldolgozva kerülnek a nagyközönség elé.

A tárlat három fiatal magángyűjtő gyűjteményéből áll össze, Csernák Márton, Novák László és Szepes György ajánlották fel féltett kincseiket e kiállításhoz, amelyet természetesen a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum saját szakmai anyaga és gyűjteménye tesz teljessé.

A tárlat helyszíne is különleges, hiszen a kamara kiállításnak a II. kerületben, ezen belül is a Víziváros közepén található Öntödei Múzeum (a Ganz gyár 150 éve épült és 1964-ig öntödeként funkcionáló eredeti épülete) ad otthont. Az Öntödei Múzeum, mint helyszín nem idegen a témától, hiszen állandó kiállításában látható haranggyűjteménye azon korokat idézi meg, amelyben a harang fontos információtovábbító eszköz volt.

A Mobilmementók kiállítás 2012. október végéig látható. Az Öntödei Múzeum nyitva tartása: csütörtök - szombat 10-14 óra. Előzetesen bejelentkező csoportokat egyéb időpontban is fogadnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár