2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi első világháborús emlékművet emelnek Franciaországban

2012. június 25. 13:32 MTI

Az első világháborúban (1914-18) Észak-Franciaországban meghalt mintegy 600 000 különböző állampolgárságú katona neve szerepel majd azon a nemzetközi emlékművön, amelyet a háború kezdetének századik évfordulójára építenek.

Ez egy "nemzetközi emlékmű lesz, amely most első ízben túllép a tragédia nemzeti emlékezetén" olvasható a Nord-Pas-de-Calais régió közleményében, amely a Nemzeti Örökség Francia Igazgatóságának és a védelmi minisztérium levéltárának támogatásával az Ablain-Saint-Nazaire-ben emelendő emlékmű építését szervezi.

Az emlékműre felírják a mintegy 600 000 különböző állampolgárságú katona nevét, akik Francia Flandriában és Artois-ban 1914 és 1918 között estek el. A nevek ábécé sorrendben szerepelnek majd, minden ország fiai, egykori barátok és ellenségek együtt" közölte a regionális tanács.

Az emlékmű célja az lesz, hogy emlékeztessen az európai társadalmakat sújtó tömeges emberáldozatra áll a közleményben. Az emlékművet az 1920-ban létrehozott legnagyobb franciaországi katonai temető, a Notre-Dame de Lorette közelében állítják majd fel, ahol 40 ezer katona nyugszik.

A Philippe Prost francia építész tervezte emlékművet, amely fotocellás elemek segítségével állandó éjszakai kivilágítást kap, 2014 tavaszán adják át. Az első világháborúnak hivatalos adatok szerint 8,6 millió halottja volt, akikről 2014. június 28-től kezdve négy éven át világszerte megemlékeznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár