2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lojális fizikus került a kommunistákra vadászó FBI célkeresztjébe

2012. június 19. 11:56

A kommunistaüldözés hajnalán az FBI a 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai elméleti fizikusáról, Richard Feynmanról is vezetett aktát, de róla csak azt sikerült megtudni, ami már addig is köztudott volt: brilliáns elme, aki feltétlen híve hazájának.

Richard Feynman a 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai elméleti fizikusa volt, részt vett az atombomba kifejlesztését célzó Manhattan-projektben, a kvantumelektrodinamika megújításán dolgozott, de őt kérték fel az 1986-as Challenger-katasztrófa tudományos kivizsgálására is.

A fizikus lépéseit árgus szemekkel követte a Szövetségi Nyomozóiroda (angolul Federal Bureau of Investigation, FBI), miközben kommunistaszimpatizáns amerikai polgárok után kutatott az 1950-es években. A Feynmanról készült aktákat most az erre a célja létrehozott muckrock.com tette közzé.

Az FBI figyelme akkor fordult Feynman felé, amikor kiderült, hogy az atombombát előállító Manhattan-terv tagjai szovjet kémek, így például Klaus Fuchs, a projekt vezető fizikusa is. A 361 oldalra rúgó feljegyzések nagy részében barátok és kollégák dicsérik Feynmant éles elméje, becsületessége és az ország iránti lojalitása miatt.

Az egyik dokumentumban az 1958-as moszkvai fizikuskonferenciára szóló meghívó részleteiről lehet olvasni. Miután az FBI megtalálta a szovjet nagykövet holmija között a meghívót, a nyomozók úgy döntöttek, hogy alaposabban szemügyre veszik a fizikus tervét és kipuhatolják szándékát a szovjet látogatást illetően.

Feynman azonban habozott, hogy elfogadja-e a meghívást és az amerikai Külügyminisztériumtól várt útmutatást ez ügyben, amely továbbította a fizikus levelét az FBI-nak; a nyomozóiroda azonban hónapokig ült az ügyön.

Az FBI 1958-ban rutinból átvilágította Feynmant, amikor a fizikust Eisenhower amerikai elnök tudományos tanácsadó bizottságába akarták felterjeszteni. A róla szóló memorandumok, köztük újságcikkek azonban inkább Feynmannal mint a zseniális elmével foglalkoznak, de több személyes információt is megtudhatunk róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár