2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfejtették a legrégebbi héber feliratot

2012. június 6. 10:23 MTI

Megfejtette a Biblián kívül legrégebbi héber feliratot egy német tudós. A Jeruzsálemi Héber Egyetem régészei a feliratra 2008-ban bukkantak az Elah-erődben, mai nevén Hirbet Kejjafában. A tudósok úgy vélték, ez a legjelentősebb lelet 1947 óta, amikor Kumránban megtalálták a legendás papirusztekercseket

"A háromezer éves agyagtáblán ötsoros antik felirat olvasható, amely a külföldieket, özvegyeket és árvákat védő társadalmi törvényeket írja le" - mondta el Reinhard Achenbach, a Münsteri Egyetemen dolgozó evangélikus teológus kedden.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem régészei a feliratra 2008-ban bukkantak az Elah-erődben, mai nevén Hirbet Kejjafában, a Jeruzsálemtől 25 kilométerre lévő ásatásokon - a szakma szenzációként ünnepelte a leletet. A tudósok úgy vélték, ez a legjelentősebb lelet 1947 óta, amikor Kumránban megtalálták a legendás papirusztekercseket.

Achenbach a Semitica című francia szaklapban mutatta be eredményeit. "Összehasonlítottuk különböző kutatók javaslatait és így tudtuk végül csaknem teljesen rekonstruálni a szöveget" - fejtette ki a szakértő. A felirat valószínűleg időszámításunk előtt ezerben keletkezett. A kánaáni nyelvekből átvett írásjeleket egy diák írhatta gyakorlásképpen az osztrákónra, vagyis agyagcserépre. A törvények szövegeinek másolata azon királyi hivatalnokok képzését szolgálta, akiknek a helység jogi tárgyalásait kellett felügyelniük.

"Teremtsetek jogot a rabszolgáknak és az özvegyeknek, teremtsetek jogot az árváknak és az idegeneknek! Védjétek meg a gyermekek jogait és védjétek meg a szegények jogait!" - fordította a felirat második és harmadik sorát Achenbach.

A hátrányos helyzetűek oltalmi joga tehát Izrael legrégebbi jogai közé tartozik. Az izraeliek ezzel a legrégebbi kánaáni és egyiptomi hagyományokhoz kapcsolódtak - fejtette ki a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár