2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkezdődtek a Jókai-napok

2012. április 30. 13:29 MTI

Paloznakon indul a XXI. Jókai-napok programsorozata, amely vasárnap Balatonfüreden folytatódik és egészen május 4-ig tart. A Jókai-napok hagyományát a balatonfüredi önkormányzat a rendszerváltáskor a Jókai-emléknappal indította el.

A rendezvény az évek alatt az egyszerű megemlékezésből többnapos fesztivállá nőtte ki magát tudományos előadásokkal, irodalmi és gasztronómiai programokkal – mondta Szabó Lajos, a balatonfüredi polgármesteri hivatal művelődési osztályának vezetője.

A kilencvenes évek elejétől hagyománnyá vált, hogy a Jókai-napokra alkalmi versek születnek ismert írók tollából, így például Csukás István, Szőcs Géza, Gyurkovics Tibor is írt már verset a balatonfüredi ünnepségre. Május 4-én az ünnepélyes megemlékezésen Jász Attila Quasimodo-díjas költő a reformkort idéző versciklusát olvassa fel – tette hozzá Szabó Lajos.

Addig azonban számos más program is várja az érdeklődőket. A fesztivál Paloznakon a reformkort idéző ruhák bemutatásával kezdődik a faluházban, vasárnap Paloznak ege alatt címmel múltidéző beszélgetést tartanak Ponori Thewrewk Aurél csillagásszal, a Magyar Csillagászati Egyesület örökös tiszteletbeli elnökével.

Szintén vasárnap Balatonfüreden, a Koloska-völgyben Jókai-bableves készítésében mérhetik össze tudásukat a vállalkozó kedvűek, a színpadon a Városok-Falvak Szövetsége tagjai és a díszvendég Opatija néptánccsoportjai lépnek fel. A versenyen évről-évre 7-800 fő vesz részt, 50-60 csapat méri össze főzőtudományát jó hangulatban.

Április 30-án Balatonfüred kulturális partnerei, Debrecen, Kecskemét és Opatija néptánccsoportjai adnak műsort a Kisfaludy színpadon, és folyamatosan vetítik a kecskeméti rajzfilmstúdió mesefilmjeit. Délután az Alig színpad mutatja be Jókai Mór A bolondok grófja című vígjátékát.

Május 2-án délután mutatják be a Színházak és színészek a XIX. századi Balatonfüreden címmel tavaly megrendezett színháztörténeti konferencia kötetbe rendezett anyagát a városi múzeumban. Másnap pedig a 10. Jókai kiskönyvvel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a szerkesztő, Praznovszky Mihály segítségével a Vaszary Villában, ahol a Fürdőélet a Monarchiában című kiállítást is meg lehet tekinteni.

Május 4-én, a Jókai-napok ünnepélyes megemlékezésén Váli Mari Emlékeim Jókai Mórról című művét Kéri Kitty színművész olvassa fel. Az ünnepi beszédek után kihirdetik az Utazás a Balaton körül – ami kimaradt Eötvös Károly könyvéből elnevezésű pályázat eredményét, majd megkoszorúzzák Jókai szobrát.

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének szervezésében a városi múzeumban Jókai-konferenciát rendeznek, fél egykor pedig megtartják a hagyományos díszebédet, amelyen az író kedvenc ételeit szolgálják fel a Blaha étteremben. Délután Édes élet címmel Csók István munkáiból nyílik kiállítás a Vaszary Villában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár