2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikai puccs készült Tito halála után

2012. március 19. 18:33 MTI

Az amerikaiak puccsot készítettek elő a volt Jugoszláviában, tartva attól, hogy Tito halála után a Szovjetunió megszállja az országot - legalábbis ezt írta évtizedekkel ezelőtti titkos jelentéseiben egy bolgár ortodox főpap, amikor még titkosügynökként tevékenykedett az Egyesült Államokban.

A belgrádi sajtó hétfőn idézte a bolgár egyházi tájékoztatási hivatal jelentését, amely szerint Szimeon Kosztadinov metropolita húszkötetnyi jelentést továbbított Szófiába 1966-tól 1980-ig tartott amerikai külszolgálata idején. Az iratanyag a bolgár kommunista állambiztonsági szolgálat aktáinak a megnyitása után vált hozzáférhetővé.

A Vecernje novosti és a Danas című belgrádi lapok beszámolói szerint Kosztadinov egyik - 1974-es New York-i keltezésű - jelentésében azt írta, hogy az Egyesült Államok "felforgató tevékenységet" szervez Jugoszláviában, és New Jerseyben "fiatal szerbeket, horvátokat, szlovénokat és talán bolgárokat" képez ki arra, hogy Görögországon át beszivárogjanak Jugoszláviába. Washington attól tartott, hogy Tito halála után a Szovjetunió megszállja Jugoszláviát, s ezért elébe akart menni a dolgoknak - áll a jelentésben.

A bolgár ortodox egyház jelenlegi vezetőinek túlnyomó többsége a kommunista időkben a bolgár titkosszolgálatok ügynöke volt. A parlament által létrehozott tényfeltáró bizottság január közepén közzétett jelentésében megállapította, hogy a tizenöt érsek-metropolita közül tizenegy működött együtt az ellenzék és a politikai felforgatás elleni küzdelemmel megbízott állambiztonsági főosztállyal. A beszervezett papok jelentéseket írtak a hívőkről, valamint olyan barátokról és családtagokról, akiket azzal gyanúsítottak, hogy külföldi ügynökök voltak.

A novinite.com bolgár honlap híradása szerint a tavaly októberi helyhatósági és elnökválasztásokkal kapcsolatban Bulgáriában 120 ezer embert világítottak át, s kiderült, hogy közülük 6387-en együttműködtek az állambiztonsági szolgálattal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár