2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókeresztény nekropoliszt találtak Rómában

2012. március 12. 12:27 MTI

Villamossínek cseréje közben került felszínre Rómában egy ókeresztény nekropolisz. A sírok egyszerűsége miatt a régészek azt feltételezik, hogy rabszolgák vagy szegény rómaiak temetkezési helyéről van szó.

Rómában elég hatvan centiméterre leásni és a villamossínek cseréje régészeti kalanddá változik - írják a római napilapok.

Húsz egymás melletti sír került elő az Aurelianus császár által emelt egykori városfalak mentén a Cestius-piramisnál. Minden sír tökéletes állapotban megmaradt csontvázat őrzött meg. Ép fogazatuk alapján 15-18 éves fiatalok temetkezési helye volt ez, közöttük egy 13 éves gyerekkel - mondta el az ásatást vezető Anna Maria Durante régész.

Többségüket mellkasukon keresztbe tett karral temették el. A sírokban nem találtak semmilyen dísztárgyat néhány amfora, és egy pásztort és nyájat ábrázoló szarkofág kivételével. A régészek szerint egy i. sz. 3-5. századi keresztény temetőről van szó, ahova rabszolgák vagy szegények temetkeztek.

A sírok három rétegben sorakoznak egymás alatt két méter mélységig. A régészek naponta egyet tudnak kiásni és március végéig kaptak időt. Utána befedik az ásatást, rajta az új villamossínekkel. Az Aurelianus-falak mentén már egy 2006-os gázvezetékcsere alkalmával is harmincöt sírt találtak. A csontvázakat a Diocletianus-fürdőiben működő restaurátorműhelybe szállították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár