2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamis bankókkal támadtak a nácik

2012. február 21. 10:28

A németek hamis pénzjegyekkel árasztották el Európát, amivel az angol font iránti bizalom letörését kívánták elérni – derült ki titkosszolgálati iratokból.

Az akció jól sült el, olyannyira, hogy komolyan felmerült az összes Bank of England bankjegy bevonásának gondolata. A németek 1940-ben kezdtek pénzhamisításba, ami az Anglia elleni támadás előkészítését szolgálta. Az egyik elfogott német ügynök szerint a terv az volt, hogy az ötfontos és annál értékesebb pénzjegyeket szétszórják a kontinensen, ezzel pedig megtörjék a britek magabiztosságát, nagy pánikot kiváltva közöttük.

Habár Hitlernek végül ejtenie kellett Anglia lerohanásának tervét az elmaradt légi fölény miatt, a hamisítók komoly károkat okoztak. A csalók elöntötték Európát a hamisított pénzekkel, amikkel titkos ügynököket pénzeltek – derült ki egy 1945-ös titkosszolgálati iratból. 1944-ben megkongatták a vészharangot a brit hatóságoknál is, majd értesítették Spanyolországot, ahol 20 ezer font értékben foglaltak le hamis pénzeket.

Eleinte csak kevés bankjegy érte el a szigetországot, de 1944, a normandiai partraszállás után egyre több bankjegy bukkant fel, mivel a feketekereskedelem nagyon elburjánzott a szövetséges csapatok körében. A jelentés készítője, Sir Edward Reid elismerte, hogy Hitler elérte a célját, mivel egyetlen semleges országban sem fogadták el a Bank of England pénzeit, csupán nagy árkedvezmény ellenében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár