2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oktatási célokat szolgáló portál a V4-ek közös múltjáról

2012. január 4. 17:48

A visegrádi országok elsősorban 20. századi történelmének kölcsönös megismerése és megismertetése, az oktatásba emelése a fő célja a cseh PANT polgári társulásnak, amely ennek érdekében a közelmúltban egy részben magyar nyelven is elérhető honlapot indított.

A PANT egész évi tevékenységének csúcspontja a modern történelem oktatásáról 2011. december 8-9 között A hallgatás is hazugság címmel rendezett, sorrendben IV. nemzetközi konferenciája volt, amelyen cseh, magyar, lengyel és szlovákiai oktatók, módszertani-didaktikai szakemberek és történészek vettek részt.

A PANT 2011-ben a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően sikerrel valósította meg a Szomszédok történelme – Külön utakon a közös útkereszteződéseken át elnevezésű projektet. Ennek célja a V4-es országok fiataljai közti kölcsönös egyetértés, tolerancia erősítése azáltal, hogy alaposabb ismereteket szerezzenek a szomszédok múlt századi történelmének legfontosabb időszakairól, eseményeiről és személyiségeiről.

A négy ország történészei, didaktikai szakemberei és tanárai az év folyamán három témakörben dolgoztak ki oktatási segédanyagcsomagot: az Osztrák–Magyar Monarchia széthullása és a közép-európai térség új politikai rendszere; a második világháború alatti ellenállás legfontosabb akciói a V4-es államok területén; a kommunista rendszer válsága a visegrádi régióban és annak következményei. A nemzetközi munkacsoport eddigi tevékenységének köszönhetően egy 150 elemet (tanulmányt, oktatási segédanyagot, forrást és más dokumentumot) tartalmazó állomány, adatbázis jött létre, amely áttekinthető módon került fel a Moderní dějiny.cz történelmi portál www.modern-history.eu doménnéven elérhető, négynyelvű nemzetközi rovatába. Az említett anyag immáron DVD-n is elérhető.

A Cseh Köztársaság Külügyminisztériumának Cseh–lengyel Fóruma által támogatott, Az impérium peremterületéről a szabad Európába – Az Oroszországhoz való cseh és lengyel viszonyulás változásai az újkori történelemben című projekt célja az volt, hogy közelebb hozza a cseh és lengyel fiatalokat, megismertetve velük azokat az eseményeket, amelyek mindkét ország életét befolyásolták. A két nemzet és a közös határ két oldalán élők hasonló sorsának megértését hivatott segíteni az a vándorkiállítás is, amelyet Együtt egymás ellen? – 1968 a Csehszlovák Szocialista Köztársaságban és a Lengyel Népköztársaságban címmel rendeztek diákoknak. A tárlat létrehozói a tanulóknak feladatlapokat, tanáraiknak pedig útmutatót dolgoztak ki. Rendelkezésre bocsátották a kiállítási panelek teljes szövegét tartalmazó katalógust is, valamint azt a DVD-t, amely további forrásokkal és módszertani segédlettel szolgál.

A PANT 2012-ben arra törekszik, hogy fokozatosan kiterjessze és elmélyítse tevékenységét a visegrádi térségben. Egyben a 2011-es ostravai nemzetközi konferencia workshopján megfogalmazott feladatokat is szeretné végrehajtani. „A diákok és a tanárok számára áttekinthető anyagokat, oktatási prezentációkat, módszertani és feladatlapokat, valamint ikonografikus forrásokat készít majd elő – tájékoztatott Petr Šimíček, a polgári társulás munkatársa, hozzátéve: „Folytatódik a kétoldalú és a V4-en belüli kooperáció, s megállapodás született arról, hogy nemcsak pedagógus-, hanem diáktalálkozókat is szervezünk.” A 2012 elején megújuló portál látogatói számára a visegrádi csoportra vonatkozó vitafórumot is létrehoznak.

A PANT polgári társulás a cseh Oktatásügyi,Ifjúsági és Sportminisztérium által akkreditált oktatási-művelődési intézmény. Tevékenységének fő területe a visegrádi csoportosuláshoz tartozó országok újkori történelmének és a múlt közös mérföldköveinek bemutatása. A társulás a magyar történettudomány és történelemoktatás képviselőivel, oktatási intézményekkel is kapcsolatfelvételre és -tartásra törekszik. A többi közt azt szeretné, ha magyarországi középiskolákat is bevonhatna jövőbeni projektjeibe. Az érdeklődők jelentkezését, javaslatait, észrevételeit a szervezet magyarországi kapcsolatokért felelős munkatársa, Korpás Árpád várja az [email protected] e-mail címen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár