2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Esterházy Eszterházán

2012. január 4. 10:37 MTI

A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája a fertődi Esterházy-kastélyba látogat: Raffaello alkotását a júniusi Múzeumok éjszakáján állítják ki a kastély helyreállított pazar dísztermében - mondta el Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója.

A Szépművészeti Múzeum és az MNG közös kezdeményezésének lényege, hogy egy kitüntetett időpontban - a Múzeumok éjszakáján - egy különleges atmoszférájú helyen - Fertőd-Eszterházán, az Esterházy-kastélyban - egy kimagasló értékű és az Esterházyakhoz köthető műtárggyal, Raffaello Santi Esterházy Madonnájával találkozhasson a közönség - mutatott rá az MNG vezetője.

A mű bemutatásához egyedi installáció készül, amely a reneszánsz más Madonna-ábrázolásait is felvillantja. Mielőtt feltárul Raffaello remeke, a látogatók egy másik teremben, egy úgynevezett felvezető kiállításon kapnak előzetes információkat a képről és annak művészettörténeti jelentőségéről.

Az Esterházy Madonna "vendégeskedése" az előzetes számítások szerint több ezer hazai és külföldi, főként Ausztriából érkező látogató számára nyújt majd egyedülálló élményt. A szervezők reményei szerint hozzájárul a műalkotás ismertségéhez, növeli a Szépművészeti Múzeum és az Esterházy-kastély népszerűségét, valamint erősíti a hazai Esterházy-örökség imázsát is.

A Szépművészeti Múzeum és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága már évek óta együttműködik, ennek eredményeként ma már az Esterházy-gyűjteményből származó több műalkotás díszíti a fertődi Esterházy-kastély enteriőrjeit. Az intézményvezetők szerint az Esterházy Madonna fertődi "látogatása" a későbbiekben akár sorozattá is bővíthető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár