2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maja temetkezéseket tártak fel Mexikóban

2011. december 7. 13:02 MTI

Kétezer éves maja temetkezéseket tártak fel Mexikó dél-keleti részén, a Yucatán-félszigeten.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) bejelentése szerint Mérida városban tárták fel a két sírt, ezek az első prekolumbiánus temetkezések, amelyek Yucatán szövetségi államban napvilágra kerültek - olvasható az Archaeologica régészeti hírportálon.

Az i.e. 600 és i.sz. 250 közötti időszakból származó temetkezések a középső és késő preklasszikus korból valók. Az egyik sírban egy 'guggoló' csontvázat találtak, "aki" kezeit a fején "kulcsolta" össze, az elhunyt földi maradványai köré cserépedényeket helyeztek el. A másik hamvasztásos sír, a hamut, a félig elszenesedett csontokat egy edénybe gyűjtötték össze.

"Úgy gondoljuk, hogy másodlagos hamvasztásról van szó, az elhunytat valahol másutt helyezték végső nyugalomra, majd valamennyi idő elteltével a sírt feltárták, s a holttestet elhamvasztották" - vélekedett Angel Gongora régész. Gongora kiemelte, hogy Mérida a Ti Ho maja település helyén épült, így egyértelmű, hogy bennszülött temetkezésekről van szó.

A mai Mérida helyén nagy település állott, amely hatalma csúcspontját a középső klasszikus korszak idején, illetve az után érte el. Összességében a spanyolok előtti város jelentőségében Chichén Itzához, Uxmalhoz vagy Izmalhoz volt merhető. Jellemzőek voltak a városra a nagy és magas piramisjellegű platformok, a legnagyobb épület a piramistemplom Baklu4mchan volt, amelynek oldalhossza elérte a 120 métert, a magassága pedig a 10 métert. Ezt később ferences kolostorrá majd erődítménnyé építettek át.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár