2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismét felelevenedik Saturnalia az Aquincumi Múzeumban

2011. december 2. 15:04 MTI

Saturnusnak, az idő ősi urának vidám ünnepét, a modern karácsony ősét az antik hagyományok felelevenítésével kívánja megünnepelni az idén immár negyedik alkalommal az Aquincumi Múzeum és az Aquincum Baráti Kör.

A Saturnalia/A karácsonyi ünnepkör gyökerei az antikvitásban című rendezvényre december 6. és 9. között, valamint 11-én kerül sor - tudatta az Aquincumi Múzeum. A Saturnalia a saturnusi Aranykor felidézésévé vált az antik világban: a bőség, a szabadság és az egyenlőség érzetét adta. Időpontja eleinte december 17-e volt, majd a császárkorban csaknem egyhetessé vált. A Saturnalia alatt szünetelt a bíráskodás, elhalasztották a kivégzéseket, tilos volt hadat üzenni, sőt szünetet tartottak az iskolákban is. A nyilvános áldozat számított az ünnep állami, kultikus elemének, amelyre első napján, december 17-én került sor. Az áldozat végén hangzott el az "Io Saturnalia!" felkiáltás, s ekkor kezdődött az ünnep vidám, gyakran túlontúl kicsapongó része.

E napokon a kisemberek valóban megpróbálták az élet minden örömét kiélvezni: megajándékozták egymást, ünnepi lakomákat tartottak, ahol szolgáikkal együtt étkeztek, vagy kisorsolták az ünnep királyát, aki tréfás, gyakran kínos parancsokat osztott "alattvalóinak".

"Antik stílusú ajándékok készítésével a korabeli hangulatot idézzük meg, mindezt erősíti az ókorban is megszokott örökzöld díszítés" - emeli ki a közlemény. A Saturnalia első négy napján (december 6-9.), amely hétköznapra esik, elsősorban iskolai szervezésben érkező diákcsoportok számára tartják a rendezvényeket, amelyeken előzetes bejelentkezés alapján vehetnek részt az érdeklődők.

Az ókori Saturnaliát bemutató előadás után a kézműves foglalkozásokon örökzöldekből és szárított virágokból asztali díszeket állíthatnak össze, római ínyencségeket, vagy filcből díszeket készíthetnek a résztvevők.

A vasárnapi rendezvénynapon (december 11.) családi programokra várják az érdeklődőket. A kézműves foglalkozáson és előadáson túl a résztvevők megtekinthetik az Állatmesék és Saturnalia című mesejátékot Halmágyi Sándor közreműködésével. Hagyományőrzők (Nova Roma) elevenítik fel az ókori római ünnep tradícióit. Az ünnepi aquincumi rabszolgavásáron pedig a látogatók akár saját családtagjaikat is eladhatják, de vehetnek a program idejére saját rabszolgákat is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár