2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robert Capa képeiből nyílik kiállítás Győrben

2011. október 23. 14:14 MTI

Mozgásban - ezzel a címmel nyílik Robert Capa, a világ leghíresebb haditudósító fotósának képeiből kiállítás a hónap végén Győrben.

Az október 29-től jövő január 22-ig nyitva tartó tárlat negyven képet mutat be a világ 23 országának fegyveres konfliktusairól vagy épp mindennapjairól tudósító fényképész életművéből, de a Mozgásban című kiállítás anyagában helyet kaptak a barátairól készült portrék is, legyen szó Ernest Hemingway-ről, John Steinbeckről, Irwin Shaw-ról vagy éppen Henri Matisse-ról - tájékoztatott a Városi Művészeti Múzeum.

Az anyagot abból a csaknem ezer felvételből válogatták, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum 2008-2009 fordulóján vásárolt a Capa hagyatékát őrző New York-i International Center of Photography gyűjteményéből.

Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója elmondta: a kiállítással az a céljuk, hogy minél kézzelfoghatóbbá tegyék a látogatók számára a Budapesten Friedmann Endreként született fotózseni képein látható eseményeket, hiszen maga Capa is azt vallotta: ha egy kép nem sikerül, annak csak az lehet az oka, hogy nem voltál elég közel.

Közlése szerint a mintegy kétszáz négyzetméteren elrendezett tárlat látogatóit a művész egyik korai képe fogadja; a harmincas évek elején készült felvételen Trockij dániai diákoknak tart előadást. A záró felvétel nem a vietnámi háborúban meghalt fényképész utolsó felvétele, hanem egy másik - pár órával korábbi - fotó, amelyen egy elárasztott földön szánt egy idős parasztember.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár