2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler tervezhette meg az 1934-es bécsi puccsot

2011. október 21. 14:10

Adolf Hitler személyesen tervezte meg az 1934-es sikertelen bécsi puccsot, amely végül Engelbert Dollfuss osztrák kancellár halálához vezetett – állítja egy osztrák történész.

Joseph Goebbels naplóbejegyzéseire támaszkodva Kurt Bauer történész azt állítja: igen „nagy a valószínűsége annak, hogy Hitler személyesen tervelte ki az 1934-es bécsi puccsot.

1934. július 25-én osztrák nácik megtámadták a bécsi kancellári hivatalt, azzal a céllal, hogy egy nácibarát rezsimet ültessenek Ausztria nyakába. A puccs ugyan sikertelen volt, de Dolfusst meggyilkolták.

Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy az akciót maguk az osztrákok tervelték ki, de Goebbels 1934. július 22-i naplóbejegyzése ennek némileg ellentmond. „Vasárnap: a Führernél…Az osztrák kérdés: vajon sikerült? Nagyon szkeptikus vagyok” – írja a későbbi propagandaminiszter, aki naplójában többször is visszautal az eseményre.

Bauer szerint Hitler döntése mögött az a szándék húzódhatott meg, hogy ha nem lép közbe, akkor Németország elszigetelődik, Dolfuss ugyanis korábban Olaszországba és Franciaországba is ellátogatott.

Dolfuss (1892-1934) 1932-ben lett Ausztria kancellárja. A baloldal kérlelhetetlen ellensége volt, 1934 februárjában leverte a szocialisták felkelését, május 1-jén pedig elfogadtatta a parlamenttel az ún. rendi alkotmányt, amely szentesítette a szociáldemokrata párt feloszlatását. Az apró termete miatt `Millimetternich`-nek is nevezett kancellár a náciknak is ellensége volt, hiszen önálló diktátor akart lenni hazájában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár