2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaállították a Radetzky-huszárok emlékművét

2011. október 20. 17:39 MTI

Eredeti helyére, a huszárezrednek egykor otthont adó komáromi Frigyes-laktanya közelébe állította vissza az önkormányzat a Radetzky-huszárok emlékművét, amelyet 1931-ben emeltek az 1918-as piavei csatában hősi halált halt 639 huszár emlékére.

Szentgyörgyi István két, rohamra induló huszárt ábrázoló domborművét csütörtökön avatták újra. Mint azt az ünnepségen beszédet mondó Asbóth Zsolt felidézte, az emlékmű eredeti átadásakor egy társaságtól 2500 pengős betétkönyvet kapott a polgármester, hogy minden év június 15-én gyászmisét mondassanak a huszárokért és megkoszorúzzák az emlékművet, méghozzá 11 órakor, mivel akkor lángolt a leghevesebben a piavei ütközet.

A II. világháború után azonban a hagyomány megszakadt, a Frigyes-laktanyába szovjet csapatok költöztek, az emlékművet pedig a városháza környékére helyezték át. 1945 óta a mostani az első alkalom, hogy a város polgármestere, Molnár Attila koszorút helyez el az emlékműnél - fűzte hozzá.

Joseph Wenzel Radetzky von Radetz cseh gróf, osztrák császári-királyi tábornagy a 19. század jelentős katonai vezetője volt, aki megszámlálhatatlan ütközetben aratott győzelmet, átalakította a hadsereget és döntő szerepe volt Napóleon legyőzésében. 1810-ben tüntették ki azzal, hogy róla nevezték el a Komáromban állomásozó 5-ös huszárezredet.

Radetzky 83 éves korában vezette utolsó, győzelemmel végződő hadjáratát Olaszországban, majd 72 szolgálati év után, 46 európai érdemrend birtokában vonult nyugalomba. Nevét idősebb Johann Strauss a Radetzky-indulóval tette halhatatlanná.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár