2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két könyv 1956 emlékére

2011. október 20. 09:50 MTI

Két új könyvvel tiszteleg 1956 emléke előtt a Zrínyi kiadó: a Nándorfehérvártól a Corvin közig című díszalbumot, valamint a Hadsereg és fegyverek 1956 című kötetet szerdán mutatták be Budapesten.

Nándorfehérvártól a Corvin közig című díszalbum angolul is megjelent From the Noon Bells to the Lads of Pest (A déli harangszótól a pesti srácokig) címmel. A borítón számok tudatják a két esemény idejét és múltbeli távolságát a jelentől: 1456, 1956 - 555 éve, 55 éve. Az, hogy mind a kettő 56-ban történt, csak éppen ötszáz év különbséggel, jó apropó, ám ez még kevés lett volna szerves párhuzamhoz.

Mint azt M. Kiss Sándor történész a szerdai kötetbemutatón hangsúlyozta, számára a magyar oldalon harcolók "mezítlábassága" jelenti a legfőbb hasonlóságot a két esemény között. A történész külön kiemelte a díszalbumok szépségét a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott, emlékünnepséggel egybekötött bemutatón.

Ami a szerzőket illeti, a könyv elemző szövegei Bartonick Emma történész, valamint Pálosfalvi Tamás és Horváth Miklós hadtörténészek könyvein alapulnak. A díszalbum nem követi végig a korokat, jószerivel csakis a két "végpontról" szól. 110 oldalának pontosan a fele foglalkozik 1956-tal, az első fele pedig a nándorfehérvári csatán kívül két külön fejezetben szól a magyar hadszervezet 14-15. századi fejlődéséről, továbbá a Szent Korona és a koronázási jelvények újkori történetéről.

A HM Zrínyi Média Közhasznú Nonprofit Kft., másik könyvújdonsága a Hadsereg és fegyverek 1956 című kötet, melynek szerzői Horváth Miklós egyetemi tanár és Kovács Vilmos muzeológus. A fotókkal gazdagon illusztrált könyv nem szolgál teljes fegyverkatalógussal - amint azt Kovács Miklós hangsúlyozta -, hanem a legjellemzőbb fegyvereket mutatja be. Ugyanakkor kitér még a légierőre is és az eseményeket is kellő részletességgel ismerteti egészen a Magyar Dolgozók Pártjának 1953-56 közötti katonapolitikai változásaitól kezdve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár