2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

További '56-os képekkel gazdagodott a történelmi fotóarchívum

2011. október 19. 12:13 MTI

Tizenegy, az 1956-os forradalom és szabadságharc idején készült képpel gazdagodott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) történelmi fotóarchívuma, a felvételek szerdától az előfizetők számára is hozzáférhetővé válnak - közölte az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának vezetője.

Talyigás Judit kifejtette: Burghardt Ferenc jelentkezett náluk a közelmúltban, mert édesapjának, idősebb Burghardt Ferencnek, a Képzőművészeti Vállalat egykori fotósa hagyatékának a felszámolásakor a fotók között '56-os képeket is találtak. Az egyik tekercs nagy része családi felvételeket rögzített, az utolsó 11 kép viszont életkép volt az '56-os forradalom és szabadságharc idejéből. A talált képek ráadásul színesek, ami abból a korból ritkaságnak számít.

Mint elmondta, a képek egy részének a helyszínét sikerült azonosítani, például az Üllői utat, az Astoria környékét, valamint a Kolosy teret. Továbbá van két kép, amely egy felakasztott fiatalembert ábrázol; a férfi ruhája meg van szaggatva, a nyakában pedig egy tábla lóg a következő felirattal: "így jár minden ÁVO-s".

Erről a fiatalemberről az MTVA archívumában már korábban is voltak képek, amelyeket Fényes Tamás, az MTI fotóriportere készített, a mostani darabokkal pedig teljesen "összeállt a történelmi mozaik" - tette hozzá a fotóarchívum vezetője.

Kitért arra, hogy az ilyen képek vásárlása során mindig körültekintően járnak el. Egyrészt a képek eredetiségét - vagyis azt, hogy a fotó nem másolat-e - a szakértők azonnal megvizsgálják. Emellett ellenőrzik a forrás hitelességét, amelyet jelen esetben könnyű volt igazolni, mivel a képeket rögzítő fotós fia kereste meg az MTVA-t, majd utánajártak annak is, hogy idősebb Burghardt Ferenc valóban a Képzőművészeti Vállalat fotósa volt-e.

Talyigás Judit azt is elmondta, hogy az MTVA fotóarchívuma Közép-Európa legnagyobb ilyen gyűjteménye, összesen 13 millió fotónegatívból áll, ezek közül több mint 800 kép az 1956-os forradalom és szabadságharc idején készült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár