2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Algoritmussal keresik a Tóra szerzőit

2011. október 14. 12:14

Izraeli kutatók algoritmussal próbálnak választ adni a Biblia szerzőivel kapcsolatos kérdésekre.

Egyes Szentíráskutatók úgy gondolják, hogy a Tóra a Biblia más részeihez hasonlóan több kéz munkája lehet. A szövegbeli eltérések és határok kimutatása bonyolult filológiai feladat, melyhez algoritmusokat hívtak segítségül a Tóra modern kutatói.

A kifejlesztett algoritmus segíthet a különböző források fellelésében, melyek hozzájárultak a Biblia könyveihez. A programot négyen – Nachum Dershowitz, a Tel-Avivi Egyetem oktatója, és fia, Idan Dershowitz, a Héber Egyetem szentíráskutatója, valamint Moshe Koppel professzor és Navot Akiva doktorandusz a Bar-Ilan Egyetemről – fejlesztették ki. A létrehozók szerint az algoritmusuk felismeri az olyan nyelvészeti sajátosságokat, mint például a szóhasználat, így képes a szövegben különböző szerzői csoportokat megkülönböztetni. A módszer révén a kutatók számos – a hagyományos Biblia-kutatást hátráltató – problémát kerültek ki. A program alkotói eredményeiket egy portlandi konferencián (49th Annual Conference of the Association for Computational Linguistics) mutatták be.

Nachum Dershowitz szerint a szoftver olyan részleteket keres és hasonlít össze, amelyeket az emberi kutatók nehezen érzékelnének, úgy mint a „funkció” szavak és szinonimák használata. Ezek a részletek kevés hatással vannak a szöveg jelentésére, viszont mindegyik szerzőnek vagy forrásnak megvan a saját stílusa, ami megnyilvánulhat abban is, hogy eltérő szavak használatát részesítik előnyben.

Az algoritmus tesztelése során a fejlesztők Ezékiás és Jeremiás könyvéből vett részeket kevertek össze. A program végül 99 százalékos pontossággal szétválasztotta a szövegrészeket. Noha a program még nem annyira fejlett, hogy segítségével pontosan meghatározzák az alkotók számát, de Nachum Dershawitz szerint új megvilágításba helyezheti a régi kérdéseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár